FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER NA 8. DIJALOGU PRAVOSLAVNE CRKVE I EUROPSKIH PUČKIH STRANAKA

SOLUN, 21. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanaderizjavio je u četvrtak u Solunu da u jugoistočnoj Europi "nemaalternative suradnji i pomirenju" i pozvao susjedne zemlje da koristehrvatska iskustva i politiku u nastavku dijaloga i približavanju EU.
SOLUN, 21. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak u Solunu da u jugoistočnoj Europi "nema alternative suradnji i pomirenju" i pozvao susjedne zemlje da koriste hrvatska iskustva i politiku u nastavku dijaloga i približavanju EU.

"Nema alternative suradnji i pomirenju među narodima jugoistočne Europe. Svjesni smo važnosti dijaloga i međusobnog poštovanja, koje treba ugraditi u sve pore društva", rekao je Sanader na 8. dijalogu pravoslavne crkve i europskih pučkih stranaka (demokršćani) koji se drugi put održava u Solunu gdje je, kako je istaknuo premijer, "Europa na summitu u lipnju odlučila o nastavku gradnje Europske kuće i pozvala jugoistok kontinenta da preuzme svoje obveze".

Sanader je kazao da je cilj njegove vlade integrirati sve hrvatske građane u hrvatsko društvo, uz potpuno očuvanje njihova identiteta, ističući važnost vjerskog dijaloga u prevladavanju razmirica.

"Moramo raditi na dostojanstvu i razvoju na duhovnom i materijalnom planu... dijalogom i suradnjom prevladati povijesne razmirice i na taj način, između ostalog, pridonijeti nepodijeljenoj Europi", rekao je hrvatski premijer.

Govoreći o odnosima sa susjedima, premijer je istaknuo da je Hrvatska "okrenula novi list i ušla u doba pomirenja i europske budućnosti". Podsjetio je kako je on prvi hrvatski premijer koji je, u cilju pomirbe, posjetio 6. siječnja Srpsku pravoslavnu crkvu u Zagrebu i svim pravoslavnim vjernicima čestitao Božić. Sanader je na skupu upozorio i na činjenicu da je prednost hrvatske politike što ima koalicijsku vladu s predstavnicima manjina. On je to ocijenio pokazateljem kvalitete političkog života u Hrvatskoj.

Sanader je najavio posjet Beogradu i ujedno iskoristio priliku da srbijanskog kolegu Vojislava Koštunicu pozove u Zagreb.

Prema Sanaderu, dvije zemlje rade na bilateralnom sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina, a najavljeno je "dinamičnije i intenzivnije razdoblje" između Hrvatske i SiCG.

Na ekumenskom skupu u Solunu, na kojemu su uz Sanadera bili ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, državni tajnik u MVP-u Hido Biščević i ministar kulture Božo Biškupić, hrvatski je premijer rekao da Hrvatska na svom putu u EU ima potporu susjeda, uz ocjenu da će se, "što prije Hrvatska uđe u EU, i te zemlje brže kretati prema Uniji".

Srbijanski premijer Koštunica u svom govoru ni jednom riječju nije spomenuo Hrvatsku, usredotočivši se na Kosovo, "srce Europe", kako se izrazio, upozoravajući da je Kosovo najdrastičniji primjer netolerancije prema nealbanskom stanovništvu.

Kazao je da je Srbija potpuno otvoreno društvo jer je "sastav vjerskih zajednica svrstava kao zemlju integriranu u europsku i međunarodnu zajednicu".

"Srbija vidi svoju šansu u pluralističkom i multikulturnom društvu s Crkvom koja će voditi duhovnu misiju..., a europski dom gradimo na temelju različitih uvjerenja", kazao je Koštunica.

Izrazivši žaljenje što su vlasti u Skoplju zadržale dva predstavnika Srpske pravoslavne crkve koji su se uputili u Solun, Koštunica je poručio da "netolerancija nije kompatibilna s vjerskim učenjem".

Doris Pack, predsjedavajuća međuparlamentarne delegacije za odnose s jugoistočnom Europom, pozvala je sve zemlje bivše Jugoslavije da preuzmu obveze i u potpunosti prihvate suradnju s Den Haagom.

"Sve vlade u tome moraju biti dosljedne jer je to jedini način suprotstavljanja radikalnima", kazala je Pack.

Osvrnula se na riječi mitropolita Emmanuela iz Francuske, koji je prije ustvrdio da se "čini kao da zemlje jugoistočne Europe rade jedna protiv druge" i dodala da hrvatska kandidatura za članstvo u EU nije nikakva za drugim zemljama.

Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti podsjetio je da je jugoistok Europe jedini dio kontinenta gdje su se u proteklom stoljeću vodila četiri rata. Poručio je da su Hrvatska i SiCG učinile velike stvari ali da se napredak još puno više mora osjetiti na terenu.

"Bit ćemo učinkoviti samo ako naša vjerovanja, uključujući i kršćanska, pretvorimo u praksu", kazao je Busek.

Potpredsjednik Udruženja Europske pučke stranke i Europskih demokrata Jamie Mayor Oreja u uvodnom je izlaganju pohvalio Hrvatsku, rekavši da su "znaci koji dolaze iz Hrvatske od velikog značenja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙