FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAIPAUL VIŠE NEMA SNAGE PISATI

NEW DELHI, 15. listopada 2004. (Hina/dpa) - Vidiadhar SurajprasadNaipaul više nema snage pisati, a najnovija knjiga "Magic Seeds" bitće mu i posljednja, prenijele su novine u petak.
NEW DELHI, 15. listopada 2004. (Hina/dpa) - Vidiadhar Surajprasad Naipaul više nema snage pisati, a najnovija knjiga "Magic Seeds" bit će mu i posljednja, prenijele su novine u petak.

"U dobi od 72 godine ljudi više ne pišu. Dok sam bio mlad, imao sam golemu energiju i pisao bih ujutro, dok je mozak još svjež", rekao je Naipaul.

Književnik indijskoga podrijetla rođen na Trinidadu 1932., živi u Engleskoj gdje je i studirao. Većina njegovih djela nastala je, kako je sam rekao, zbog nedostatka korijena: njegova nezadovoljstva izazvanog kulturnim i duhovnim siromaštvom Trinidada, otuđenosti od Indije i nesposobnosti da u Engleskoj prihvati "tradicionalne vrijednosti nekadašnje kolonijalne sile".

Godine 1971. dobio je književnu nagradu Booker, 1990. kraljica Elizabeta dodijelila mu je vitešku titulu, a 2001. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

"Nekad bi ti izdavač tiskao knjigu i to je bilo sve", rekao je Naipaul na predstavljanju knjige "Magic Seeds" u Indiji. "Nekoliko mjeseci poslije poslali bi izvješće o tantijemima, koje si zatim s gađenjem bacio jer nisi gotovo ništa zaradio", kazao je Naipaul.

"Danas je drukčije... Mislim da mi se više sviđao stari sistem kad su knjige same pronalazile svoj put. Knjige koje sam napisao 1957., 1958. i 1959. još su žive", rekao je Naipaul.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙