FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO SUDJELUJE U OBILJEŽAVANJU SVJETSKOGA DANA BORBE PROTIV BOLA 11. LISTOPADA

ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Međunarodna udruga za proučavanjebola (IASP) i Europska federacija lokalnih saveza IASP-a (EFIC) ove sugodine prvi put organizirale obilježavanje Svjetskoga dana borbeprotiv bola, čemu se pridružila i Svjetska zdravstvena organizacija.
ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Međunarodna udruga za proučavanje bola (IASP) i Europska federacija lokalnih saveza IASP-a (EFIC) ove su godine prvi put organizirale obilježavanje Svjetskoga dana borbe protiv bola, čemu se pridružila i Svjetska zdravstvena organizacija.

Bol, pogotovo kroničan, velika je prijetnja kvaliteti života u cijelome svijetu, a kako se povećava prosječna starost čovječanstva, kroničan bol postajat će sve veći problem, upozoravaju organizatori Svjetskoga dana borbe protiv bola.

U razvijenim dijelovima svijeta najveće epidemije smrtonosnih bolesti uzrokuju mnogo bola oboljelima kojima su sredstva za ublažavanje bola gotovo nedostupna. To se posebno odnosi na oboljele od AIDS-a i raka, ali i za milijune osoba koje pate od posljedica prometnih nesreća, rata pa čak i operacija.

Ublažavanje bola sastavni je dio prava na najvišu moguću razinu tjelesnoga i duševnoga zdravlja, ističe se u priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije.

U povodu Svjetskoga dana borbe protiv bola 11. listopada u Ženevi će se održati jednodnevna konferencija na kojoj će se stručnjacima za liječenje kroničnih bolova pridružiti i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije kako bi zatražili hitnu akciju vlada iz cijeloga svijeta.

"Većina osoba kojima su sredstva protiv bolova nedostupna, žive u zemljama s niskim ili srednjim prihodima, gdje kronične bolesti poput raka i AIDS-a postaju sve veći teret", istaknula je dr. Catherine Le Gales-Camus, pomoćnica glavnog tajnika WHO-a za neprenosive bolesti i duševno zdravlje.

Nova statistika koju su objavili IASP i EFIC pokazuje da svaka peta osoba pati od umjerenoga do teškog kroničnog bola te da svaka treća osoba zbog bolova ovisi o drugima.

"Ublažavanje bola moralo bi biti ljudsko pravo, bez obzira na to boluje li osoba od raka, AIDS-a i bilo koje druge bolesti", rekao je profesor Michael Bond, predsjednik IASP-a. "Današnje obilježavanje Svjetskoga dana borbe protiv bola pokazuje velik porast zanimanja za taj problem, a WHO-ovo sudjelovanje u kampanji pokazuje da je vrijeme da se bol shvati ozbiljno."

"Kroničan bol jedan je od problema javnoga zdravstva koji se najviše potcjenjuju u današnjem svijetu i ostavljaju najveće posljedice na kvalitetu života i velik teret na sustav javnoga zdravstva", upozorio je Harald Breivik, predsjednik EFIC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙