FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČELI PARLAMENTARNI IZBORI U LITVI

VILNIUS, 10. listopada 2004. (Hina/AFP) - U Litvi su u nedjelju ujutropočeli prvi parlamentarni izbori otkako je ta baltička zemlja ovegodine ušla u Europsku uniju i u NATO.
VILNIUS, 10. listopada 2004. (Hina/AFP) - U Litvi su u nedjelju ujutro počeli prvi parlamentarni izbori otkako je ta baltička zemlja ove godine ušla u Europsku uniju i u NATO.

Oko 2,6 milijuna birača pozvani su da izaberu 141 zastupnika na četverogodišnje razdoblje među 1.300 kandidata, među kojima najviše izgleda ima Laburistička stranka populističkog milijunaša ruskog podrijetla Viktora Uspaskiča.

Birališta se trebaju zatvoriti u 20.00 sati (17.00 sati po GMT-u), a prvi se rezultati očekuju oko 22.00 sata (19.00 po GMT-u).

Konačni rezultati znat će se nakon 24. listopada, kada se održava drugi krug izbora koji se istodobno provode prema proporcionalnom i većinskom sustavu.

U Litvi u kojoj je stopa nezaposlenosti i dalje visoka s 11 posto, a stanovništvo je osim lošeg gospodarskog stanja razočarao i niz skandala vladajuće elite, analitičari i ankete predviđaju smjenu dosadašnje vladajuće koalicije lijevog centra socijaldemokratske i socijalnoliberalne stranke predvođene premijerom Algirdasom Brazauskasom. Glavni favorit Uspakič, tranzicijski bogataš koji je karijeru zasnovao kao trgovac nafte u ruskom gigantu Gazpromu, svoju je predizbornu kampanju zasnovao na obećanjima višeg životnog standarda za stanovništvo i beskompromisne borbe protiv korupcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙