FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POČELI IZBORI U AUSTRALIJI

SYDNEY, 9. listopada 2004. (Hina) - Oko 13 milijuna Australaca izašloje u subotu na opće izbore na kojima će odlučiti hoće li podržativladu premijera Johna Howarda, koja je odvela zemlju u rat u Iraku,ili laburiste koji žele jače veze s Azijom, javljaju agencije.
SYDNEY, 9. listopada 2004. (Hina) - Oko 13 milijuna Australaca izašlo je u subotu na opće izbore na kojima će odlučiti hoće li podržati vladu premijera Johna Howarda, koja je odvela zemlju u rat u Iraku, ili laburiste koji žele jače veze s Azijom, javljaju agencije.

Birališta su otvorena u 8,00 sati po lokalnom vremenu (22,00 po GMT-ju).

Prema rezultatima ispitivanja javnog mišljenja provedenom prije izbora Howard ima blagu prednost pred laburistima i mogao bi dobiti njihovo povjerenje za četvrti mandat, javljaju agencije Reuters i Deutsche Presse (dpa).

On sam je ove izbore opisao kao referendum o tome kako je vodio gospodarstvo, prije nego li ocjenu o priključivanju ratu u Iraku.

Kako prenosi dpa, prema rezultatima ispitivanja javnog mišljenja, Howardova Liberalna-Nacionalna koalicija mogla bi osvojiti 54 posto glasova, što bi joj moglo zajamčiti većinu u parlamentu koji broji 150 mjesta, za razliku od laburista koji bi mogli dobiti povjerenje 46 posto glasača.

No, ako se dva milijuna neodlučnih birača opredijeli za laburiste ta bi se stranka našla u situaciji da sastavlja vladu u koaliciji sa Zelenima, smatraju analitičari. Howard, 65-godišnji bivši odvjetnik, je po dolasku na biračko mjesto izjavio kako očekuje da će rezultat biti vrlo tijesan, ali je optimističan u pobjedu.

Prvi neslužbeni rezultati izbora bit će poznati sat vremena nakon zatvaranja birališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙