FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZARQAWIJEVA SKUPINA UBILA BRITANSKOGA TAOCA U IRAKU

DUBAI, 8. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Gerilska skupina podvodstvom al Qaedina saveznika Abua Musaba al-Zarqawija ubila je uIraku britanskoga taoca Kennetha Bigleya, objavila je u petaktelevizija Abu Dhabi, pozivajući se na obaviještene izvore u Iraku.
DUBAI, 8. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Gerilska skupina pod vodstvom al Qaedina saveznika Abua Musaba al-Zarqawija ubila je u Iraku britanskoga taoca Kennetha Bigleya, objavila je u petak televizija Abu Dhabi, pozivajući se na obaviještene izvore u Iraku.

Toga 62-godišnjega mehaničara otela je 16. rujna u Bagdadu skupina Tawhid i Jihad koja je odrubila glavu i dvojici američkih talaca otetih zajedno s Bigleyem.

"Saznali smo od upućenih dobro informiranih izvora u iračkome glavnome gradu da su otmičari ubili Kennetha Bigleya", rekao je spiker.

Bigleyev brat Paul rekao je u Londonu za agenciju Reuters: "Ja nisam ništa čuo. Ostajem optimist. Molim se da ta vijest nije istinita".

Predstavnici iračkoga ministarstva unutrašnjih poslova u Bagdadu kažu da još nemaju nikakvih podataka, a glasnogovornica britanskoga veleposlanstva rekla je: "Ne mogu to potvrditi".

Da bi Bigleyu poštedjeli život, otmičari su od američkih snaga u Iraku tražili da puste zatvorenice. Prošli je tjedan Bigley britanskome premijeru Tonyju Blairu uputio molbu da ispuni otmičarske zahtjeve i spasi mu život, a Blair je rekao da njegova vlada neće pregovarati s otmičarima.

Nekoliko skupina i pojedinaca pokušalo je pregovorima ostvariti Bigleyevo puštanje. Ovaj je tjedan i libijski čelnik Moamer Gadafi pozvao otmičare da ga oslobode.

Jedan od Gadafijevih sinova koji se već angažirao za zapadnjake koje su držale islamističke skupine, rekao je da pomoću zaposlenika svoje humanitarne zaklade u Iraku pokušava pomoći Bigleyu te da je idućih 48 sati ključno za taočevu sudbinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙