FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - U osnovnim i srednjim školama, te na fakultetima i znanstvenim ustanovama jutros je počeo jednodnevni štrajk upozorenja koji organiziraju sindikati obrazovanja i znanosti kako bi upozorili na neodrživo stanje u školstvu i znanosti, kao i na plaće koje za drugim javnim službama zaostaju 12 posto. Sindikati najavljuju da će štrajkati između 60 i 70 tisuća zaposlenih, koji će nositi bedž s natpisom "Pokrenimo Hrvatsku za znanje i kvalitetno obrazovanje". Sudionici štrajka neće raditi od početka do kraja radnoga vremena svojih ustanova. Iako su sindikalci pozvali djecu da ne dolaze u škole, Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa poručilo je učenicima da ipak dođu na nastavu.

ZAGREB - Hrvatski je sabor na današnjem početku ovotjednog zasjedanja razmotrio prijedlog izmjena Ovršnog zakona kojim je predviđeno isključivanje javnih bilježnika iz ovršnih postupaka. Prošle jeseni Sabor je u Ovršni zakon ugradio odredbu koja je javnim bilježnicima omogućavala sudjelovanje u ovrsi, a koja je trebala stupiti na snagu 1. listopada ove godine. Kako u međuvremenu nisu doneseni predviđeni podzakonski akti, ta odredba nije zaživjela u praksi, pa Vlada od Sabora traži da izmjeni Zakon i javne bilježnike isključi iz ovršnog sustava. Vladin prijedlog podržavaju klubovi vladajućih, protive mu se oporbene stranke, koje smatraju da bi odustajanje od sudjelovanja javnih bilježnika u ovrsi značilo odustajanje od započete reforme pravosuđa.

GOSPIĆ - Gospićko Gradsko vijeće prihvatilo je na današnjoj sjednici inicijativu Poglavarstva i donijelo odluku da se Ulica Mile Budaka preimenuje u Ulicu hrvatskih književnika. Gradsko poglavarstvo tu je inicijativu obrazložilo čvrstim opredjeljenjem da se ne želi baviti prošlošću.

ZAGREB - Udruga Juris Protecta i nekoliko potrošačkih udruga optužili su Vladu da pomaže Hrvatskom telekomu (HT) u kontroli hrvatskog tržišta fiksne telefonije i zloupotrebi monopola te zatražili da bez odlaganja stvori uvjete za alternativne operatere u fiksnoj telefoniji. Vlada nije ispunila uvjete za rad dodatnih operatera u fiksnoj telefoniji i time omogućila HT-u da zloupotrebljava monopolistički položaj i obračunava višestruko veće naknade za usluge fiksne telefonije, tvrde u priopćenju Juris Protecta i pet potrošačkih udruga iz Zagreba, Samobora, Splita, Solina i Šibenika. U svim civiliziranim zemljama postoji natjecanje više operatera, koji koriste zajedničku infrastrukturu nacionalnog fiksnog operatera po vrlo niskim cijenama.

ZAGREB - Aktivisti 17 udruga za zaštitu životinja jutros su saborskim zastupnicima dijelili letke u kojima se oštro protive prijedlogu novog zakona o dobrobiti životinja koji je Saboru predložio LS-ovac Ivo Banac. Udruge smatraju da bi predloženi Zakon omogućio zakonito ubijanje svih napuštenih životinja, jer u njemu nema dosadašnjeg rješenja o zadržavanju životinja u šinterajima 30 dana, a tijekom kojih udruge mogu spasiti životinje ako im nađu udomitelje. U letku se upozorava da u Hrvatskoj nema skloništa za životinje, u koja bi, po Bančevu prijedlogu, trebalo smjestiti napuštene i izgubljene životinje.

ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo obavlja posljednje pripreme kako bi cijepljenje protiv gripe počelo u drugoj polovici listopada, izjavila je voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Ira Gjenero Margan. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ove će godine kupiti 550 tisuća doza cjepiva. Gjenero Margan kaže da se i ove godine očekuje uobičajena epidemija gripe u siječnju s između 60 i 100 tisuća oboljelih. Cjepivo će biti distribuirano u prvom redu u ambulante opće prakse kako bi bilo dostupno starijim osobama i kroničnim bolesnicima.

ZAGREB - Japanska Vlada odobrila je iznos od 67.096 eura zagrebačkoj Klinici za traumatologiju za nabavu aparata za Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, kako bi se poboljšali uvjete liječenja pacijenata i rada bolničkog osoblja, priopćilo je japansko veleposlanstvo u Zagrebu. Zbog financijskih poteškoća Klinika nije mogla zamijeniti veliki broj aparata koji su u uporabi preko dvadeset godina.

ZAGREB - Prosječna neto plaća isplaćena u Zagrebu za srpanj iznosila je 4.920 kuna, što je za 1,67 posto ili za 84 kune manje od prosječne neto plaće za lipanj, objavio je Odjel za statistiku zagrebačkog Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. U odnosu na državni prosjek od 4.209 kuna, prosječna zagrebačka neto plaća za srpanj bila je veća za 16,9 posto. Za razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine prosječna je mjesečna neto plaća u Zagrebu iznosila 4.874 kune.

ZAGREB - Nastavlja se trend smanjenja broja zaposlenih u hrvatskoj industriji, Ukupan broj zaposlenika u industriji u Hrvatskoj u kolovozu ove godine bio je manji 0,1 posto u odnosu na mjesec prije, a za 1,5 posto u usporedbi s kolovozom 2003. U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenika u 2003. broj zaposlenika u hrvatskoj industriji u kolovozu 2004. manji je za 1,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Istodobno je proizvodnost rada u hrvatskoj industriji u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine veća za 6 posto u usporedbi s istim razdobljem 2003.

SPLIT - Poprsje oca hrvatske književnosti Marka Marulića, rad akademskog kipara Ante Strinića, završeno je i u Poglavarstvu grada Splita čeka prijevoz za čileanski Punta Arenas, gdje će biti postavljeno krajem studenoga. Grad Split dogovorio je postavljanje spomenika ocu hrvatske književnosti u Punta Arenasu gdje živi velik broj hrvatskih iseljenika, a bista će biti postavljena na tamošnjoj rivi uz biste čileanskih pjesnika između 20. i 26. studenoga.

ZAGREB - U Londonu će se od 7. do 10. listopada održati Hrvatski filmski festival na kojemu će biti prikazana najznačajnija ostvarenja hrvatske kinematografije i animiranog filma, a bit će otvorena i izložba filmskih plakata. Prvoga dana festivala bit će prikazan film "Breza" redatelja Ante Babaje, jedan od klasika hrvatske kinematografije. Na festivalu će biti prikazani i filmovi "Lisice" Krste Papića i "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića koji bi, kako je predviđeno, nakon projekcije svog filma trebao održati tribinu i odgovarati na pitanja gledatelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙