FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DAROVNICA ZA PODIZANJE KIPA PAPI IVANU PAVLU II

RIJEKA, 3. listopada 2004. (Hina) - Darovnica za podizanje kipa papeIvana Pavla II i Pastoralnog centra Svetog Oca u svetištu Majke Božjena Trsatu, potpisana je danas u trsatskom franjevačkom samostanu.
RIJEKA, 3. listopada 2004. (Hina) - Darovnica za podizanje kipa pape Ivana Pavla II i Pastoralnog centra Svetog Oca u svetištu Majke Božje na Trsatu, potpisana je danas u trsatskom franjevačkom samostanu.

Darovnicu su potpisali predstavnici Riječke nadbiskupije, Vlade, Hrvatske turističke zajednice, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, franjevačkog samostana Trsat i 20 dobrotvora svetišta.

Kip Svetog Oca i Pastoralni centar bit će podignuti u spomen na treći papin pohod Hrvatskoj kada je posjetio i trsatsko svetište.

Spomenik Ivanu Pavlu II nosit će naziv Trsatski hodočasnik, a bit će visok dva metra i izliven u bronci.

U Pastoralnom centru bit će izgrađena dvorana naziva Aula pape Ivana Pavla II, a imena svih dobrotvora bit će uklesana na spomen-ploču te na prigodnoj povelji pohranjena u temelje centra.

U nazočnosti brojnih uzvanika vjerskog, političkog i kulturnog života, predstavnika vojske i policije, darovnicu su potpisali riječki nadbiskup Ivan Devčić, izaslanik predsjednika Vlade Nevio Šetić, direktor HTZ Niko Bulić, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, gvardijan franjevačkog samostana Matija Koren te u ime dobrotvora Miroslav Pelčić.

Darovnica je potpisana uoči sutrašnjeg blagdana utemeljitelja franjevačkog reda Svetog Oca Franje Asiškog. Franjevac Matija Koren naglasio je da je nakon papina posjeta trsatsko svetište dobilo novu dimenziju djelovanja te da će novi centar biti namijenjen hodočasnicima, ali i svim drugim pastoralnim aktivnostima i kulturnim događanjima u Riječkoj nadbiskupiji.

Zamjenik gvardijana Serafin Sabol istaknuo je da je projekt razvoja najstarijeg hrvatskog marijanskog svetišta podupirala bivša vlada kao i sadašnja.

Župan Komadina ocijenio je da će Trsat nakon izgradnje Pastoralnog centra, Sveučilišne bolnice te prenamjene vojarne u sveučilišni kampus postati novo kulturno, obrazovno i znanstveno središte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙