FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 2. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

POŽEGA - U Požegi je danas održana konstituirajuća sjednica požeškoga Gradskog vijeća na kojoj je za gradonačelnika ponovno izabran Zdravko Ronko (SDP), koji je tu dužnost obnašao do početka svibnja ove godine. Predsjednik Gradskog vijeća bit će Ivan Romštajn, nestranačka osoba s liste SDP-a. U idućem razdoblju, kako je najavio novoizabrani gradonačelnik Ronko, prioritet će biti nastavak infrastrukturnih radova. Prijevremeni, izvanredni izbori održani su u Požegi početkom rujna ove godine. Od 19 vijećnika, 12 ih je s liste SDP-a, a sedam iz HDZ-a. Ostale stranke, koje su također sudjelovale na izborima, nisu prešle izborni prag.

OSIJEK - Osječko-baranjska Županijska skupština na današnjoj je sjednici većinom glasova prihvatila zaključak o pristupanju te županije Radnoj zajednici podunavskih regija. Kako je istaknuto u raspravi, riječ je o asocijaciji u kojoj je Republika Hrvatska članica od 1991. godine, a s obzirom da je riječ o zajednici regija, hrvatska je Vlada odlučila da članski status prenese na podunavske županije: Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku.

ZAGREB - Glavni odbor SDP-a danas je dao potporu stranačkom pregovaračkom timu u pregovorima s HSS-om oko zajedničkog, koalicijskog izlaska na lokalne izbore, a ti bi pregovori tijekom ovoga mjeseca trebali rezultirati i sklapanjem predizbornog koalicijskog sporazuma između te dvije stranke. To je novinarima izjavio predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula, član SDP-ovog pregovaračkog tima, rekavši da sve veći broj članova Glavnog odbora od čelništva stranke traži da se razgovara i s 'trećim' strankama oko moguće izborne suradnje, prije svega s HNS-om.

ZAGREB - Veliko vijeće HSLS-a raspravljalo je na današnjoj sjednici o priprema za lokalne izbore te pozvalo bivše članove da se vrate u HSLS. "Još jednom pozivamo bivše članove, ponajprije članove LS-a, da se vrate u HSLS, surađuju s nama, ili da se na neki drugi način povežemo", rekao je novinarima nakon sjednice Velikog vijeća čelnik stranke Ivan Čehok. HSLS-ovci smatraju da za budućnost liberalne političke opcije nije dobro da se LS povezuje ili ujedinjuje s HNS-om, koji želi postati vodećom strankom lijevog centra.

ZAGREB - Predsjednik Liberalne stranke (LS) Ivo Banac danas je iskazao jasno opredjeljenje za ujedinjenje LS-a s Hrvatskom narodnom strankom i Librom, ali i dodao da to ujedinjenje ne želi pod svaku cijenu. "Trebamo jasno reći što je minimum, a što maksimum koji možemo žrtvovati", poručio je Banac članovima Središnjeg odbora LS-a koji će u zatvorenom dijelu sjednice danas odlučivati o ujedinjenju s HNS-om i Librom i to stajalište podastrijeti u ponedjeljak na sastanku triju stranaka.

SPLIT - HSP je danas tijekom Jedriličarske regate "Mrdulja" spustio u more kip sv. Nikole, rad akademskog kipara i slikara Ivana Kujundžića, te tako obilježio početak primjene ekološko-ribolovne zone na Jadranu. S jedrenjaka Fortune, koji prati tu jedriličarsku regatu, saborski zastupnik HSP-a Tonči Tadić i predsjednički kandidat te stranke Slaven Letica spustili su u more kip sv. Nikole. Tonči Tadić rekao je tom prigodom da je sv. Nikola "svetac zaštitnik hrvatske ekološko-ribolovne zone na Jadranu, dodajući kako se nada da će biti i zaštitnik gospodarskog pojasa u cijelosti".

ZAGREB - Četrdesetak antologijskih djela slikara Antuna Masle, koja su nastala od godine 1948. do 1967. i umjetnikove prerane smrti, predstavljeno je na danas otvorenoj izložbi u galeriji "Mala" u Zagrebu. Maslina se djela nakon 25 godina ponovno izlažu u Zagrebu, a izložba je, istaknuli su priređivači, svojevrsna mala retrospektiva i uvod u veliku Maslinu retrospektivu, koja će se otvoriti godine 2006. u Zagrebu i uz koju će biti priređena monografija. Izložba je priređena u povodu 85. obljetnice umjetnikova rođenja, a bit će otvorena do 14. listopada.

ROVINJ - Utapljanje je, nakon prometnih nesreća, na drugome mjestu kad je riječ o stradanju školske djece, te zato Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa namjerava iz proračuna za godinu 2005. izdvojiti novac za obuku neplivača, rekla je na završetku 8. hrvatskog savjetovanja o obuci neplivača u Rovinju doministrica znanosti, obrazovanja i športa Romana Caput Jogunica. Po njezinim riječima, istraživanjem, koje je Ministarstvo godine 2000. provelo u 80 posto osnovnih škola u Hrvatskoj, utvrđeno je da čak 24 posto djece ne zna plivati.

ZAGREB - Na području Zagreba u protekla 24 sata dogodio se jedan pokušaj ubojstva, trojica mladića privedena su zbog napada na policajce, jedan zaštitar zbog ozljeđivanja gosta, a dogodila su se i mnoga razbojstva i krađe, izvijestila je danas na konferenciji za novinare zagrebačka Policijska uprava. Policija je izvijestila i o još jednoj pljački na autocesti, pred motelom "Plitvice" u Lučkom. Trojica razbojnika opljačkala su Nervina H. i njegovu suputnicu, te pobjegli s 13.000 kuna. Nervin je pokušao svladati lopova, ali nije uspio, lopovi su pobjegli s trećom osobom u golfu.

TRILJ - U triljskom naselju Bisku na desnoj obali Cetine nepoznati lopovi prošle su noći provalili na pureću farmu tvrtke "Puresk" iz Omiša, te ukrali 359 pazinskih purana, čija se masa procjenjuje na oko četiri tone. Lopovi su prerezali željeznu mrežu na prozoru farme i tako iznijeli purane. Očevid su obavili sinjski policajci, koji tragaju za lopovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙