FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 26. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati
ZAGREB, 26. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

RAB - Susret ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK), na kojemu je oko 150 ribara i predstavnika mjerodavnih ministarstava i ustanova raspravljalo o hrvatskome ribarstvu, završio je jučer u Rabu, prihvaćanjem zaključaka Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo HOK-a, koje će dostaviti Vladi. Ribari od Vlade i Hrvatskoga sabora zahtijevaju da u roku od šest mjeseci dovrše pregovore o zaštićenome ekološko-ribolovnom pojasu na hrvatskome Jadranu, te da se Odluka o primjeni tog pojasa primijeni i na zemlje članice Europske unije, koje su zasad iz nje izuzete. Vlada je pozvana i da ustraje na uspostavi pune suverenosti u Savudrijskoj vali i u ribolovnome moru Hrvatske, te da utvrdi cijenu plave nafte, koja bi bila najviše tri kune za litru. Od Hrvatskoga registra brodova zatraženo je da se pojednostavi nadzor i uvede povoljniji tarifni sustav za ribarske brodove. Također ribari predlažu Vladi model financiranja izgradnje i rekonstrukcije ribarskih brodova po uzoru na talijanski model financiranja takvih projekata. Ceh ribara poslat će Vladi i svoje prijedloge o zakonu o morskome ribarstvu te se obavezao da će do kraja godine izraditi svoj prijedlog Pravilnika o gospodarskome ribolovu na moru.

ZAGREB - Sindikati prosvjete i znanosti izvijestili su jučer da se na sindikalnom referendumu 87 posto zaposlenika u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju odlučilo za jednodnevni štrajk upozorenja 5. listopada. Štrajk će se održati ako ne uspije proces mirenja koji bi trebao početi u ponedjeljak. Tri sindikata prosvjete i znanosti od Vlade će tražiti da udovolji trima najvažnijim zahtjevima, od ukupno 14, to jest da zaposlenicima u razumnom roku poveća plaće kako bi se uklonilo njihovo zaostajanje za drugim plaćama u Hrvatskoj. Ujedinjeni sindikati prosvjete i znanosti - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenika u srednjem školstvu Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja traže rast osnovice za plaće od 12 posto. Također zahtijevaju vraćanje selektivnog pristupa prosvjeti - putem izdvojene osnovice ili dodatkom za godine staža u službi ili koeficijentima - te osiguranje ozbiljnog i kontinuiranog rada već osnovanog Povjerenstva za praćenje i usklađivanje plaća.

ZAGREB - Na II. Saboru Hrvatskog istinskog preporoda (HIP) jučer je ponovno za predsjednika izabran Miroslav Tuđman, a izabrano je i novo stranačko vodstvo koje će HIP voditi u iduće četiri godine. Na Saboru je prihvaćena Programska deklaracija HIP-a te promjene stranačkog Statuta kojima se daje veći utjecaj podružnicama na formiranje malog i velikog stranačkog vijeća, izvijestio je popodne Miroslav Tuđman na konferenciji za novinare na kojoj je bilo nazočno i pet HIP-ovih potpredsjednika: Davor Domazet Lošo, Barbara Kovačić, Mate Ljubičić, Ninoslav Mogorović i Đuro Njavro. U Programskoj deklaraciji HIP-a koju su prihvatili izaslanici, uz ostalo, stoji da se HIP protivi nepomišljenom smanjenju stavki iz državnog proračuna za prosvjetu, znanost, javno zdravstvo i prometnu infrastrukturu jer su to preduvjeti za modernizaciju Hrvatske. HIP također podržava partnerski odnos sa EU, ali smatra da Hrvatska treba biti vojno neutralna i ne treba ulaziti u vojne saveze.

ZAGREB - Nastupom Folklornog ansambla gradišćanskih Hrvata "Štokavci" iz Čajte sinoć je u Kazalištu "Vidra" u Zagrebu završen 10. Tjedan hrvatskih manjina. Tjedan se održavao u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića. Od 20. do 25. rujna u Zagrebu su održane reprezentativne kulturne priredbe hrvatskih zajednica koje žive i stvaraju u europskim zemaljama: održana je tribina o profesoru Stjepanu Krpanu "istraživaču Hrvata od Karaša do Biferna", otvorene su izložbe "Karaševski Hrvati" i "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj", predstavljene su knjige na moliškohrvatskome jeziku te je izvedena kazališna predstava Hrvata iz Bačke. Održan je i stručni skup "Hrvatske manjine i Europa". Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Domagoj Ante Petrić je naglasio važnost hrvatskih manjina u inozemstvu koje, kako je kazao, "kroz stoljeća održavaju kulturno blago Hrvatske, ali i ljubav prema svojoj matičnoj domovini". Folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata "Štokavci" okuplja 40 tamburaša i plesača iz južnog Gradišća, a sinoć su se predstavili hrvatskim narodnim pjesamama te običajima Južnog Gradišća.

VUKOVAR - Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem počasnog šefa dirigenta, maestra Milana Horvata, održala je sinoć koncert u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Na programu je bila 5. simfonija u cis-molu Gustava Mahlera čijom su izvedbom sinoć u Zagrebu, zagrebački filharmoničari i započeli ovogodišnju koncertnu sezonu. Koncert u Vukovaru održan je u povodu 85. rođendana maestra Milana Horvata, čija suradnja s Zagrebačkom filharmonijom traje od 1956. godine. Sinoćnje gostovanje u Vukovaru peti je posjet Zagrebačke filharmonije tome gradu. Prvi koncert u Vukovaru Zagrebačka filharmonija održala je 1998. godine, u perivoju Dvorca Eltz, na samom početku povratka i obnove Vukovara.

ZAGREB - Predstavom "Hamlet. Snovi", ukrajinskog redatelja Andriya Zholdaka, u izvedbi Državnoga dramskog kazališta Taras Ševčenko iz Harkova, sinoć je u Zagrebu završen 2. Festival svjetskog kazališta. U sklopu ovogodišnjeg Festivala, koji je trajao od 16. do 25. rujna, u Hrvatskoj su prvi put gostovali poznati svjetski redatelji Pjotr Fomenko (Rusija), Rezo Gabriadze (Gruzija), te Rimas Tuminas (Litva). Zagrebačka je publika imala prilike vidjeti sedam predstava: "Okrutan i nježan" u režiji Luca Bondyja, "Rat i mir" u režiji Pjotra Fomenka, "Maskerata" redatelja Rimasa Tuminasa, "Bitka za Staljingrad" redatelja Reze Gabriadzea, "Jedan dan u životu Ivana Denisoviča", redatelja Andryja Zholdaka, "Hamlet. Snovi", istoga redatelja te predstavu "Fedra" u režiji Francois-Michela Pesentia. Ovogodišnji selektori i umjetnički ravnatelji Festival svjetskog kazališta su Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, a cilj je Festivala prikazati izbor najkvalitetnijih kazališnih ostvarenja te omogućiti kazališnoj javnosti dodir sa svjetskim autorskim kazalištem.

SPLIT - Od kraja prošlog tjedna do jučer u splitskoj Kliničkoj bolnici rodilo se više od 140-ero djece, doznaje se u Klinici za ženske bolesti i porode. "Opsada" je počela u nedjelju, 19. rujna a do subote popodne rodilo se 144 -oro djece."Istodobno je znalo rađati po četiri ili pet žena. Toliko novorođenčadi u kratkom vremenu nije zabilježeno u posljednjih pet godina", ističe predstojnik Klinike dr. Ivica Tadin. Osim toga od početka ove godine do prije nekoliko dana rođeno je 3150 djece, što je 150 više nego prošle godine. "Proteklih godina bilježili smo konstantan pad broja porođaja, a sada se prvi put od godine 1990. dogodilo da broj porođaja tijekom godine premaši lanjske, i to više od puna tri mjeseca prije kraja godine", rekao je dr. Tadin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙