FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 25. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do15,30 sati.
ZAGREB, 25. rujna 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

SPLIT - Na redovitoj izbornoj skupštini splitsko-dalmatinske Županijske organizacije Liberalne stranke za predsjednika je ponovno izabran dosadašnji predsjednik Branko Radačić, za kojega su glasovala 42 od 53 izaslanika. Kao glavne zadaće LS-a u idućem razdoblju Branko Radačić je istaknuo pripreme za lokalne izbore, te s tim u vezi razgovore o koaliciji i udruživanju liberalnih stranaka LS-a i Libre te HNS-a. No, rekao je kako ima određenih dvojbi o tome kako cijeli postupak dovršiti. Radačić je zamjerio nekim vodećim ljudima HNS-a "na izjavama u posljednje vrijeme koje nisu na tragu dosadašnjih dogovora o suradnji", što, dodao je, zbunjuje članove LS-a.

ŠIBENIK - Saborska zastupnica i predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas u Šibeniku da će o mogućem ujedinjenju LS-a, Libre i HNS-a u jednu stranku njihove središnjice odlučiti za desetak dana. U svakom slučaju, dodala je, "već sad je izvjestan njihov zajednički nastup na lokalnim izborima". "HNS i dalje poziva SDP i HSS na predizbornu kolaciju, jer jedino ujedinjena oporba može pobijediti HDZ u većini županija i gradova", rekla je. "Smatram da smo, upravo zbog toga što nismo zajednički nastupili na parlamentarnim izborima, uzalud potrošili 134 tisuće glasova, koliko su SDP, HSS i HNS na proteklim izborima dobili više od HDZ-a. Griješiti je ljudski, ali loše je iz pogrešaka ništa ne naučiti", istaknula je predsjednica HNS-a.

RAB - Deveti susret ribara Hrvatske obrtničke komore, na kojemu je oko 150 ribara i predstavnika mjerodavnih ministarstava i ustanova raspravljalo o hrvatskome ribarstvu, završio je danas u Rabu prihvaćanjem zaključaka Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo pri HOK-u, koje će dostaviti Vladi. Ribari od Vlade i Hrvatskoga sabora zahtijevaju da u roku od šest mjeseci dovrše pregovore o zaštićenome ekološko-ribolovnom pojasu na hrvatskome Jadranu, te da se Odluka o primjeni tog pojasa primijeni i na zemlje članice Europske unije koje su zasad iz nje izuzete. Vlada je pozvana i da ustraje na uspostavi pune suverenosti u Savudrijskoj vali i u ribolovnome moru Hrvatske.

SPLIT - Od kraja prošloga tjedna do danas u splitskoj Kliničkoj bolnici rodilo se više od 140-ero djece, doznaje se u Klinici za ženske bolesti i porode. "Opsada" je počela u nedjelju, a do srijede ujutro rođeno je čak 68-ero djece, podjednako djevojčica i dječaka. No, još je veće "čudo" što se u iduća dva dana, do petka u 14 sati, broj novorođene djece u Splitu povećao na nevjerojatnijih 127. Plač se na splitskoj Klinici za ženske bolesti i porode nije stišavao ni protekla 24 sata, kada je svijet ugledalo još 17-ero novorođenčadi. "Istodobno je znalo rađati po četiri ili pet žena. Toliko novorođenčadi u kratkom vremenu nije zabilježeno u posljednjih pet godina", ističe predstojnik Klinike dr. Ivica Tadin.

ZAGREB - Monografija "Vaništa" povjesničara umjetnosti Zdenka Tonkovića, u nakladi zagrebačke izdavačke kuće "Kratis", predstavljena je danas u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Monografija vrlo reprezentativno, kako je rečeno na predstavljanju, daje presjek najvažnijih momenata u Vaništinu slikarskom opusu u proteklih pola stoljeća. U opsežnoj studiji pod naslovom "Josip Vaništa, u šest stavaka" Zdenko Tonković ističe kako Josip Vaništa od svojeg pojavljivanja u hrvatskoj likovnoj umjetnosti godine 1952. nije prestao biti posebnim fenomenom te umjetnosti.

ZAGREB - Krčki most ponovno je prohodan za promet vozila, a Paškim mostom, te dionicom Jadranske magistrale, Bakar-Novi Vinodolski-Senj-Karlobag-Sv. Marija Magdalena, zbog jake bure prometuju isključivo osobna vozila, izvijestio je Hrvatski autoklub. Zbog olujnog vjetra obustavljen je sav promet dionicom autoceste Zagreb- Split, od čvora Sveti Rok, preko Masleničkog mosta, do čvora Posedarje. Zbog snažnih, na mahove olujnih udara vjetra, zatvorena je i dionica autoceste Rijeka-Zagreb, od čvora Kikovice do čvora Oštrovica, za teretna motorna vozila iznad 3,5 tone, vozila s natkrivenim tovarnim prostorom i autobuse.

SPLIT - Prošle su noći na splitskom području u dvjema teškim prometnim nesrećama poginula dvojica maloljetnih motociklista, a dvojica su još u životnoj opasnosti u splitskoj Kliničkoj bolnici, izvijestila je danas splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Nijedan motociklist nije imao zaštitnu kacigu. Policija ocjenjuje da je najvjerojatnije uzrok tih dviju nesreća neprilagođena brzina jer kolnik, "kada nakon sušnog razdoblja padne kiša, zbog emulzije prašine, ulja i vode, postaje opasan poput leda".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙