FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na mjestu Salonita - nautički centar

SPLIT, 24. rujna 2004. (Hina) - Zastupnica većinskog vlasnika solinsketvrtke Salonita, danske tvrtke Robson-holdinga Vlatka Vedriš nadanašnjoj je konferenciji za novinare najavila korake te tvrtke uostvarenju projekta nautičkog centra na mjestu tvornice azbestnihproizvoda.
SPLIT, 24. rujna 2004. (Hina) - Zastupnica većinskog vlasnika solinske tvrtke Salonita, danske tvrtke Robson-holdinga Vlatka Vedriš na današnjoj je konferenciji za novinare najavila korake te tvrtke u ostvarenju projekta nautičkog centra na mjestu tvornice azbestnih proizvoda.

Visoki trgovački sud ukinuo je prije nekoliko dana rješenje Trgovačkog suda u Splitu o pokretanju stečaja nad solinskom tvornicom azbestnih proizvoda "Salonitom", doneseno u srpnju i vratio predmet na ponovno rješavanje pred tim sudom. Vlatka Vedriš naglasila je kako je odlukom Visokoga trgovačkog suda potvrđena pretpostavka većinskog vlasnika i vodstva Salonita da je pokretanje stečaja bilo neutemeljeno. Visoki je trgovački sud, također, u svojoj odluci naputio Županijsko državno odvjetništvo, koje je zatražilo pokretanje stečaja na temelju nepodmirena duga za PDV, da zatraži upute od Vlade koju pred sudom zastupa kao stranku.

U zadnjih nekoliko godina Salonit je, kako je objasnila Vlatka Vedriš, na temelju pravomoćnih sudskih odluka radnicima zbog narušena zdravlja isplatio oko 27 milijuna kuna, premda je to bila državna obveza.

Kako proizvodnja ne bi stala, Salonit je u tom razdoblju ostao dužan državi oko 24 milijuna kuna PDV-a te se naknadno dogovorio s Poreznom upravom da se taj dug prebije kompenzacijom. U međuvremenu je Državno odvjetništvo automatizmom pokrenulo stečaj, iako su iz Porezne uprave zatražili da se zahtjev za stečajem "žurno povuče".

U prilog Salonitu, naglasila je, idu i Vladini zaključci kojima se podupire konsolidacija te tvrtke i uopće projekt gradnje nautičkog centra, čime bi se poštovale i zakonske odredbe o prekidu štetne azbestne proizvodnje.

Projekt nautičkog centra, vrijedan oko 30 milijuna eura, predviđa, u prvom redu, izgradnju suhe marine za spremanje brodica i jahta u zatvorene hale i potpunu skrb o njima do iduće sezone. Usto bi se gradio trgovački centar s nautičkom opremom, stalni izložbeni prostor za brodice, hotel s oko 100 postelja, operativni vezovi na obali, parkiralište, te športski sadržaji. Centar bi zauzimao oko 83 tisuće četvornih metara sadašnje tvornice gdje je moguće smjestiti oko dvije tisuće brodica.

Od 235 radnika Salonita 140 je višak koji bi se, po riječima Vlatke Vedriš, kvalitetno zbrinuli uz pomoć države nakon donošenja novog Zakona o zabrani proizvodnje i prometa azbesta.

Pretpostavlja se da bi nautički centar mogao početi rad za najviše pet godina, najavila je, a omogućio bi i novo zapošljavanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙