FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Osumnjičene da pomažu Anti Gotovini policija je u petak pustila na slobodu, a Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je da odbjegli general nije u Hrvatskoj. General Gotovina, "po podacima kojima raspolažemo od obavještajnih službi i službi unutarnjih poslova", nije u Hrvatskoj, rekao je Mesić novinarima za posjeta općini Zdenci. Predsjednik je ocijenio da su policijske provjere određenih ljudi u vezi s Gotovinom u skladu sa zakonom. Četvorica osumnjičenika pušteni su danas poslijepodne iz policije koja nastavlja potragu za haškim optuženikom za ratne zločine nad srpskim civilima tijekom i nakon akcije Oluja. Policija nije ni danas željela otkriti imena osumnjičenih. Novinari su ipak doznali da je riječ o Željku Dilberu iz Zadra, Anti Žoniju Maksanu iz Pakoštana, Zdenku Rinčiću iz Zagreba i Željku Matuzanu iz Velike Gorice.

ZAGREB - Sustav za elektroničko glasovanje u Hrvatskom saboru danas je, nakon više ranijih pokušaja, u cijelosti proradio. Zastupnici su tako elektronski, u prvom čitanju, podržali DC-ov prijedlog izmjena Zakona o zakupu poslovnog prostora, a potporu uskratili istoimenom HNS-ovu prijedlogu. Oba prijedloga predviđaju da se postojećim zakupcima omogući produljenje zakupa poslovnog prostora u vlasništvu države, odnosno grada ili općine, uz bitnu razliku - DC predlaže da se zakup produlji bez javnog natječaja, a HNS putem natječaja. Zakupnicima, uglavnom obrtnicima, predlaže se dati pravo prvokupa poslovnog prostora, čime se želi onemogućiti da netko sa strane pokupuje sve poslovne prostore u jednom gradu i potom ih daje u podzakup, na štetu obrtnika.

VUKOVAR - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang izjavio je danas da je Ministarstvo nedavno zabranilo interventni uvoz rožnice iz Očne banke u Bratislavi na temelju tumačenja pravnih propisa, jer u Hrvatskoj nije moguć transport dijelova ljudskog tijela preko granice. "Također nije moguće da jedna privatna ustanova, od koje smo dobili zahtjev za interventni uvoz, obavi takav uvoz jer za njega nema dozvolu i potrebne uvjete", rekao je Hebrang nakon konferencije za novinare održane u povodu 6. kongresa hrvatskih bolnica u Vukovaru. Vlasnik zagrebačke poliklinike Svjetlost Nikica Gabrić optužio je u medijima Hebranga da bi zbog njegove administrativne odluke 29-godišnji pacijent iz BiH, kojem treba hitna transplantacija rožnice, mogao ostati bez oka i vida. Hebrang je pak ustvrdio da nije moguće niti obavljanje transplantacije u privatnoj ustanovi jer niti jedna takva ustanova za to nema uvjete, kadrove, prostor i opremu.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković ocijenio je danas da prekjučerašnji granični incident sa Slovenijom neće utjecati na gospodarske odnose dviju zemalja. Gospodarski odnosi puno su dublji nego ovi trenutačni politički, rekao je ističući kako je Hrvatska u svemu što se desilo intervenirala onako kako je trebala. Što se tiče robne razmjene Hrvatske i Slovenije Čobanković je rekao kako je ona značajna, što je i normalno uzme li se u obzir da smo susjedne zemlje i da su nam gospodarstva kompatibilna.

POREČ - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt danas je izjavila da je nakon incidenta na hrvatsko-slovenskoj granici razgovarala sa slovenskom ministricom koju je uvjeravala da hrvatska policija nije nasilno postupala, već uobičajeno i sukladno hrvatskim zakonima. "Hrvatsko-slovenski odnosi inače su vrlo dobri i ovu napetu situaciju treba riješiti hladnih glava jer Hrvatska i Slovenija ne samo da su osuđene jedna na drugu već im je sudbina zajednička", ustvrdila je ministrica pravosuđa odgovarajući na novinarski upit tijekom susreta sudaca s područja nadležnosti Županijskog suda u Puli.

POREČ - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt posjetila je danas Općinski sud u Poreču na Zemljišno-knjižnom odjelu od kojega stranke u jednom danu mogu dobiti računalni zemljišno-knjižni izvadak na koji se nekad čekalo mjesecima. Ministrica je, kad joj je predstavljen porečki model tzv. ažuriranja gruntovnice, rekla kako takav uzorak želi primijeniti u cijeloj Hrvatskoj. Istarski gruntovnički sustav, dodala Škare-Ožbolt, u potpunosti odgovara europskim standardima, pri čemu se neke od članica Europske unije ne mogu pohvaliti tako učinkovito ažuriranim sustavom.

OSIJEK - Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras u Osijeku kako je postizanje spremnosti za punopravno članstvo u EU do kraja 2006. "jedan od glavnih ciljeva Vladine vanjske politike", odnosno kako se očekuje da će se do tada obaviti potreban stupanj reforma i završiti pregovori. Govoreći na javnoj tribini "Mladi i EU" rekla je da su mladi "skupina koja može najviše dobiti od budućeg članstva Hrvatske u EU i najbolje se prilagoditi onomu što nas tamo očekuje, ako hrvatski građani donesu takvu odluku na referendumu".

NAŠICE - Predsjednica Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Hrvatske Vesna Dejanović izjavila je danas u Našicama da se taj sindikat zauzima za veće ovlasti inspektora rada, kako bi odmah mogli djelovati i sankcionirati prekršitelja, prvi put kaznom, a drugi put zatvaranjem objekta. Vesna Dejanović i tajnik Sindikata Eduard Andrić ocijenili su na tiskovnoj konferenciji kako odgovorni samo deklarativno turizam proglašavaju vodećom gospodarskom granom, a da u stvarnosti ne poduzimaju odgovarajuće mjere za njegov razvoj.

ZAGREB - Izložba "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj" otvorena je danas u Zagrebu u okviru Desetog tjedna hrvatskih manjina. Hrvatski plemići ostavili su dubok trag u slovačkoj kulturi i povijesti, rekao je autor izložbe Jan Botik iz slovačkoga Nacionalnog muzeja. Sadržaj izložbe je novost jer su se do sada etnolozi i povjesničari isključivo bavili seljaštvom u hrvatskoj dijaspori, rečeno je.

KAPTOL - Ekipa arheološkog Zavoda Filozofskog fakulteta iz Zagreba na lokalitetu Gradcima kod Kaptola nedaleko od Požege nastavila je arheološka istraživanja nekropole pod tumulima iz starijega željeznog doba, gdje je lani pronađeno sjemenje za koje se vjeruje da je staro 2800 godina. Riječ je o projektu koji je započeo prije četiri godine. Lani su pronađeni neobično zanimljivi nalazi, a najveće zanimanje svjetskih stručnjaka pobudilo je sjemenje pronađeno u posudi, za koje stručnjaci pretpostavljaju da je iz VII. stoljeća prije Krista.

SPLIT - Nepoznata je osoba s izložbe ArtiSt Now u Dioklecijanovim podrumima ukrala umjetničku sliku - fotografiju "Hommage Ive Marovića", autora Nizozemca Franka Uwea Laysiepena, procijenjenu na više od 50 tisuća kuna, izvijestila je danas splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Djelo je ukradeno jučer poslijepodne, a pretpostavlja se da ga je, policiji još nepoznat lopov, ukrao za trajanja izložbe. Krađa je počinjena na štetu 35-godišnjeg organizatora izložbe "ArtiSt Now", čije ime policija nije otkrila. Izložba je otvorena 2. rujna uz sudjelovanje brojnih domaćih i inozemnih autora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙