FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PETA KANADSKA POKRAJINA ODOBRILA HOMOSEKSUALNE BRAKOVE

OTTAWA, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Odlukom pokrajinskogavrhovnog suda o neustavnosti zabrane istospolnih brakova, Nova Scotiau petak je postala peta od deset kanadskih pokrajina kojahomoseksualnim parovima omogućuje brak.
OTTAWA, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Odlukom pokrajinskoga vrhovnog suda o neustavnosti zabrane istospolnih brakova, Nova Scotia u petak je postala peta od deset kanadskih pokrajina koja homoseksualnim parovima omogućuje brak.

Kanadska televizija CBC objavila je da je aplauzom u sudnici u Halifaxu dočekana odluka sutkinje Heather Robertson. Ottawa neće ulagati žalbu.

Raste broj pokrajina koje omogućuju homoseksualne brakove i zato je savezna vlada prošle godine odlučila pripremiti zakon koji redefinira brak.

Vlada je nacrt zakona predala kanadskome vrhovnom sudu koji će idući tjedan odlučiti je li taj prijedlog ustavan. Početkom ovoga mjeseca papa Ivan Pavao II. kritizirao je inicijativu iz Ottawe i rekao da će ona dovesti do "pogrešnoga shvaćanja naravi braka".

Vladajući kanadski liberali kažu kako su imali malo izbora nakon što su sudovi u Ontariju, Quebecu i Britanskoj Columbiji, a u tim pokrajinama živi 75 posto Kanađana, pobili staru definiciju braka. Zapadna pokrajina Manitoba slijedila ih je 16. rujna.

Presuda sutkinje Robertson, kojom se definicija braka u toj pokrajini na Atlantskom oceanu mjenja u "zakonska unija dviju osoba uz isključenje svih ostalih", reakcija je na žalbu triju parova.

Stotine istospolnih parova, neki su doputovali i iz Sjedinjenih Država, vjenčali su se u Ontariju otkako je u lipnju 2003. vrhovni sud te kanadske pokrajine presudio da treba odbaciti tradicionalnu definiciju braka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙