FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POTROŠNJA VISA KARTICAMA U HRVATSKOJ 10,2 MILIJARDE KUNA

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Ukupna potrošnja Visa platežnimkarticama u Hrvatskoj, po stanju krajem lipnja ove u odnosu na lipanjlani iznosila je 10,2 milijardi kuna (1,69 milijardi američkih dolara)ili 26 posto više, objavili su iz Visa Internationala.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Ukupna potrošnja Visa platežnim karticama u Hrvatskoj, po stanju krajem lipnja ove u odnosu na lipanj lani iznosila je 10,2 milijardi kuna (1,69 milijardi američkih dolara) ili 26 posto više, objavili su iz Visa Internationala.

Više od 1,7 milijuna hrvatskih korisnika Visa kartica potrošilo je od lipnja prošle do lipnja ove godine dvije milijarde kuna (341,8 milijuna američkih dolara) u trgovinama i maloprodajnim mjestima, što je povećanje od 47 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Sveukupno je za vrijeme tog razdoblja provedeno 19,6 milijuna transakcija, što prosječno iznosi 53.760 transakcija dnevno.

Hrvati, tvrde iz Vise, postaju sve sofisticiraniji prilikom korištenja platežnih kartica. Obrazlažu to snažnim porastom broja transakcija na prodajnim mjestima, kao na primjer u trgovinama pri kupnji svakodnevnih potrepština, gdje je u razdoblju od 12 mjeseci, zaključno s lipnjem ove godine, broj transakcija na prodajnim mjestima dosegao 8,8 milijuna što predstavlja porast od 28 posto.

U Hrvatskoj trenutno postoji 51.034 prodajno mjesto koja prihvaća Visa kartice, što je porast od 34 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

S 1,7 milijuna izdanih Visa kartica, Hrvatska je među vodećim zemljama po broju izdanih kartica, naglašavaju iz Visa Internationala. Dodaju da je, osim povećanja broja debitnih kartica, zabilježeno povećanje broja Visinih kreditnih kartica kojih je do kraja lipnja izdano 24.323, što predstavlja značajan porast od 97 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Iako je Hrvatska tek nedavno dobila status službenog kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji od strane Europske komisije, broj Visa kartica po stanovniku – 38 Visa kartica na 100 stanovnika – pokazuje "strast Hrvata prema kupnji i vodstvo Hrvatske ispred zemalja koje su nedavno pristupile Europskoj uniji - Češka (31 Visa kartica na 100 stanovnika). Poljska (27 kartica), Slovačka (24 kartice) i Mađarska (23 kartice) nalaze se iza Hrvatske prema broju Visa kartica na 100 stanovnika", navodi Visa International u svojoj objavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙