FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POTOMCI POBUNJENIKA S "BOUNTYA" PRED KLJUČNIM SUĐENJEM

AUCKLAND, 22. rujna 2004. (Hina/AFP) - Proces bez presedana zbogsilovanja i seksualnog zlostavljanja počet će u četvrtak na otočićuPitcairn, a to suđenje podijelilo je malu otočku zajednicu od nekolikodesetaka stanovnika koju su prije 200 godina osnovali "pobunjenici sBountya".
AUCKLAND, 22. rujna 2004. (Hina/AFP) - Proces bez presedana zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja počet će u četvrtak na otočiću Pitcairn, a to suđenje podijelilo je malu otočku zajednicu od nekoliko desetaka stanovnika koju su prije 200 godina osnovali "pobunjenici s Bountya".

Sedam muškaraca, protiv kojih je podignuta optužnica od 96 točaka, pojavit će se u četvrtak pred sudom osnovanim na tom otočiću, koji se nalazi na pola puta između Novog Zelanda i Paname, oko 2.160 kilometara jugoistočno od Tahitija. Jedna stanovnica Pitcairna podnijela je 1999. tužbu zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja a zbog te je tužbe britansko pravosuđe pokrenulo istragu.

Gradonačelnik Pitcairna Steve Christian upozorio je na užasne posljedice koje bi taj proces mogao imati na članove male otočke zajednice, koju je 1790. osnovao Fletcher Christian, vođa poznate pobune na britanskom brodu "Bounty".

"Stanovnici i njihove obitelji očajni su zbog optužbi i činjenice da se od obitelji ili članova obitelji traži da svjedoče jedni protiv drugih", rekao je.

Britanski novinar Dea Birkett objavio je 1997. knjigu "Zmija u raju" o skrivenoj slici života na Pitcairnu.

U knjizi je ispričana priča o dosada nepoznatim običajima 50 stanovnika otoka koji su "među sobom razvili odnose koji bi se drugdje smatrali neprihvatljivima".

"Sestre dijele istog muža. Mlade djevojke imaju odnose sa starijim muškarcima. Žene imaju djecu s istim partnerima i često postaju majkama već u dobi od 15 godina", tvrdi Birkett.

Povijest zajednice Pitcairn počinje 28. travnja 1789. kada je Christian Fletcher pokrenuo pobunu na brodu "Bounty", čiji je kapetan William Bligh bačen u more.

Nakon što su zapalili brod, osmero pobunjenika kao i šest Tahićana, 12 Tahićanki i jedna djevojčica nastanili su se 15. siječnja 1790. na dotada pustom otoku Pitcairn, gdje su živjeli odsječeni od vanjskoga svijeta do 1808. godine.

Sudski proces koji je pokrenulo britansko pravosuđe izazvao je kritike pravnih stručnjaka koji smatraju da je teško primijeniti određena načela prava na tako maloj zajednici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙