FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U JAJCU OBILJEŽENO 100 GODINA ROĐENJA NIKOLE ŠOPA

SARAJEVO/JAJCE,17. rujna 2004.(Hina) - Otkrivanjem biste Nikole Šopa iotvaranjem spomen sobe u njegovoj kući, u Jajcu je u petak počeladvodnevna manifestacija obilježavanja stote obljetnice rođenja ovogvelikog hrvatskog književnog stvaratelja što ju je podpokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića iPredsjedništva Bosne i Hercegovine organiziralo Hrvatsko kulturnodruštvo "Napredak" iz Sarajeva.
SARAJEVO/JAJCE,17. rujna 2004.(Hina) - Otkrivanjem biste Nikole Šopa i otvaranjem spomen sobe u njegovoj kući, u Jajcu je u petak počela dvodnevna manifestacija obilježavanja stote obljetnice rođenja ovog velikog hrvatskog književnog stvaratelja što ju je pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i Predsjedništva Bosne i Hercegovine organiziralo Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" iz Sarajeva.

Predsjednika Mesića u Jajcu je kao njegov posebni izaslanik zastupao hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić a vlasti BiH federalni ministar kulture Gavrilo Grahovac.

Nikola Šop, rođen 1904. u Jajcu, školovao se u Banjoj Luci i Beogradu te Zagrebu gdje je i proveo najveći dio života i gdje je umro 1982. godine.

Prvu pjesničku zbirku pod naslovom "Pjesme siromašnog sina" dovršio je još 1926. godine da bi nakon toga uslijedilo još nekoliko izdanih kniga kojima je na sebe skrenuo pozornost najznačajnijih književnih kritičara svoga vremena.

Nikola Šop je bio ne samo nadareni pisac i pjesnik već i vrsni predvoditelj s latinskog jezika.

Za stvaralački rad i životno djelo 1970. godine dobio je nagradu "Vladimir Nazor".

Predsjednik "Napretka" Franjo Topić je najavio da će do kraja godine biti objavljena Šopova sabrana djela što će biti možda i najvažniji doprinos naporima da se oživi sjećanje na pisca čiji je rad bio nepravedno zapostavljen u bivšem sustavu.

"Napredak" je utemeljio i nagradu "Nikola Šop" za najbolju knjigu pjesama na hrvatskom jeziku.

Svečanost obilježavanja Šopova rođenja u Jajcu započela je misom zadušnicom što ju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

U nazočnosti velikog broja uzvanika među kojima je i više desetaka književnika i kritičara iz Hrvatske, BiH i Italije otkrivena je Šopova bista, rad akademskog kipara Stipe Sikirice.

U znak sjećanja na znamenitog hrvatskog književnika u jajačkom domu kulture "Stjepan Tomašević" upriličena je književna večer a završna manifestacija bit će okrugli stol o Nikoli Šopu koji će se održati u subotu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙