FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ivanković prosvjeduje što zagreb još nema trg f. tuđmana

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Član Odbora za imenovanja naselja,ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine Nenad Ivanković najavio jedanas povlačenje iz tog odbora u znak "tihog protesta" što ni jedantrg ni ulica u Zagrebu još ne nose ime prvog hrvatskog predsjednikadr. Franje Tuđmana.
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Član Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine Nenad Ivanković najavio je danas povlačenje iz tog odbora u znak "tihog protesta" što ni jedan trg ni ulica u Zagrebu još ne nose ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

"Ne želim snositi političku odgovornost za ono što ne mogu promijeniti", rekao je Ivanković ocjenjujući da Gradska skupština do kraja mandata neće učiniti ništa po tom pitanju.

Ivanković je rekao da će ga zamijeniti Aladar Metzinger, njegov stranački kolega iz stranke SIN, budući da, kako je rekao, po novom stranačkom rasporedu jedno mjesto u tom odboru pripada SIN-u.

"Sramotno je da u četiri godine Gradska skupština nije uspjela formulirati ni jedan suvisli prijedlog za adekvatno mjesto Franji Tuđmanu", naglasio je i ocijenio da je pritom neke prijedloge HSP svjesno minirao, HDZ se pokazao nezainteresiranim, dok SDP-ovac Ivan Šikić, predsjednik Odbora, nije dopustio da se prijedlog formira do kraja.

Šikić mu je odgovorio da nije sazvao sjednicu na traženje trojice članova odbora (Ivanković, Bradić i Tomac) jer nije imao njihovo pismeno očitovanje, a da je u međuvremenu promijenjen i sastav odbora.

U Sigetu je prema imenu tamošnje crkve mjesto između Avenije Većeslava Holjevca i Brodograditeljske aleje danas ponijelo ime Trg Svetog križa. Članovi radne skupine tome su se usprotivili jer smatraju da je crkva sama po sebi spomen svetom križu, no članovi odbora jednoglasno su podržali zahtjev iz te župe i gradske četvrti. Jednoglasno su prihvatili i prijedlog vijeća gradske četvrti Podsused-Vrapče da se trg ispred zgrade tamošnjeg područnog ureda nazove imenom gradića Passignano sul Trasimento. Premda su stručnjaci i tu imali primjedbi, navodeći uz ostalo i lingvističke razloge, članovi odbora podržali su želju stanovništa da iskaže zahvalnost građanima tog malog talijanskog gradića koji su im tijekom rata nesebično pomagali privremenim boravkom djece u Italiji i putem Caritasa.

Ime dr. Josipa Kotnika, znanstvenika i komentatora letova u svemir i na Mjesec, uvršteno je danas u fond imena za buduće imenovanje zagrebačkih ulica i trgova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙