FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZNANSTVENICI OTKRILI ZAŠTO JE BRIDGET JONES NEUROTIČNA

LONDON, 10. rujna 2004. (Hina) - Vođenje dnevnika loše je za zdravlje,tvrde britanski psiholozi, upozoravajući one koji redovito zapisujusvoje doživljaje da će biti podložni glavoboljama, nesanici, probavnimsmetnjama ili nelagodi u društvu češće od onih koji to ne čine.
LONDON, 10. rujna 2004. (Hina) - Vođenje dnevnika loše je za zdravlje, tvrde britanski psiholozi, upozoravajući one koji redovito zapisuju svoje doživljaje da će biti podložni glavoboljama, nesanici, probavnim smetnjama ili nelagodi u društvu češće od onih koji to ne čine.

Ovo otkriće dovodi u pitanje dosadašnje pretpostavke. Psiholozi su, naime, pacijentima dosad savjetovali zapisivanje pozitivnih i negativnih doživljaja kako bi prevladali određene probleme.

"Provodeći istraživanje vjerovali smo da će osobe koje vode dnevnik u usporedbi s onima koji to ne čine imati neku korist, no zapisivanje doživljaja na njih je imalo suprotan učinak", izjavila je psihologinja Elaine Duncan sa Sveučilišta Caledoninan u Glasgowu, koja je istraživanje provela s kolegama sa Sveučilišta u Staffordishireu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u srijedu na kongresu članova Britanske udruge psihologa održanom u Edinburghu, a prenio ih je časopis New Scientist.

U istraživanju su sudjelovale 94 osobe koje su redovito bilježile svoje doživljaje, uključujući i one traumatične te 41 osoba koja nije pisala dnevnik. Statistički rezultati pokazali su da su najlošije prošli oni koji su pisali o traumama. Većina ih je imala glavobolje, probavne probleme ili su patili od nesanice.

Unatoč tomu što nema opipljive dokaze, Duncan pretpostavlja da bi se uzrok mogao potražiti u činjenici prema kojoj se ispitanik, umjesto da se riješi negativnih misli, neprestano "vrti u krug", ne uspijevajući iz njega izaći.

Znanstvenica je najavila određenije i jasnije rezultate, pa će u predstojećem eksperimentu nastojati okupiti nove dobrovoljce koje će podijeliti u dvije skupine - prvu koja će pisati samo o pozitivnim iskustvima i drugu koja će zapisivati ona negativna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙