FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni prilozi "Hrvatske revije" o I. svjetskom ratu

ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska revija danas je u Maticihrvatskoj u Zagrebu predstavila radove svojih suradnika o Prvomsvjetskom ratu i sudjelovanju Hrvata, a objavljene u 2. i 3. brojučasopisa.
ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska revija danas je u Matici hrvatskoj u Zagrebu predstavila radove svojih suradnika o Prvom svjetskom ratu i sudjelovanju Hrvata, a objavljene u 2. i 3. broju časopisa.

O problematici historiografskoga istraživanja Prvoga svjetskog rata govorili su autori priloga ravnatelj Hrvatskoga vojnog muzeja Dinko Čutura, Lovro Galić i dopredsjednik Matice hrvatske Vlaho Bogišić.

Premda postoji veliko zanimanje za problematiku Prvoga svjetskog rata, on je u hrvatskoj historiografiji osim publicističkoga rada Josipa Horvata i radova Slavka Pavičića praktično neobrađen, napomenuo je Čutura.

Posebno je prešućivano stradanje hrvatskih ratnih zarobljenika u Odesi i drugim mjestima na istočnom bojištu koji su se odbili boriti pod srpskom zastavom, istaknuo je te dodao kako neki pisci navode podatke o likvidaciji 60 tisuća hrvatskih zarobljenika.

"Trebali bismo kao i drugi narodi obilježiti mjesta stradanja hrvatskih vojnika iz Prvoga svjetskog rata", rekao je Čutura, naglašavajući kako je cijeli niz vrsnih hrvatskih časnika pokopan po bojištima Prvoga svjetskog rata.

Čutura se založio i za njihov povratak u domovinu.

Prvi svjetski rat je bio veliko stradanje naroda, a dokumenti o Hrvatima ponajviše se nalaze u bečkim i budimpeštanskim arhivima i muzejima, rekao je Lovro Galić.

Na stranicama Nikolićeve "Hrvatske revije" u demokratskom ozračju obrađena je kritička povijest Drugoga svjetskog rata, rekao je Vlaho Bogišić i dodao kako bi također još trebalo obraditi i Prvi rat.

On je napomenuo kako bi mnogima naši kolovoški događaji izgledali apsurdni kad bi poznavali ono što je napisano na stranicama Hrvatske revije.

Ove se godine navršava 90 godina od početka Prvoga svjetskog rata, piše uredništvo u uvodnom tekstu naslovljenom Hrvati i europski bog Mars i napominje kako ih upravo ta činjenica potaknula na širu obradbu problema Prvoga svjetskog rata.

U Hrvatskoj reviji (2) objavljeni su prilozi Ljubomira Antića "Prvi svjetski rat i Hrvati", Dinka Čuture i Lovre Galića "Veliki rat: vojnopolitičko stanje prije rata", Petre Svoljšak "fronta na Soči" i Ante Bralića "Zadar u Prvom svjetskom ratu".

Treći broj Hrvatske revije donosi tekstove Dinka Čuture i Lovre Galića "Veliki rat: pregled ratnih operacija", Stjepana Najmana "Bolnica Crvenoga križa u Valpovu" i "Ratni dnevnik Đure Radakovića".

Predstavljanje časopisa i njegovih priloga o Prvom svjetskom ratu vodio je glavni urednik Hrvatske revije Mladen Klemenčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙