FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: JE LI NAKON BUDAKA NA REDU TITO?

ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Nakon što je hrvatska vlada najavila daće uskoro izglasati zakon o zabrani veličanja simbola totalitarnihrežima, u Hrvatskoj je nastavljeno uklanjanje ustaških obilježja, alise istodobno razvila rasprava i treba li ukloniti, primjerice, i Titovspomenik u Kumrovcu, bilježi BBC.
ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Nakon što je hrvatska vlada najavila da će uskoro izglasati zakon o zabrani veličanja simbola totalitarnih režima, u Hrvatskoj je nastavljeno uklanjanje ustaških obilježja, ali se istodobno razvila rasprava i treba li ukloniti, primjerice, i Titov spomenik u Kumrovcu, bilježi BBC.

Nakon uklanjanja spomenika Mili Budaku u Svetom Roku i odluke gospićkog Gradskog vijeća o preimenovanju ulice koja je dosad nosila njegovo ime i najave uklanjanja Budakovog imena iz naziva ulica u ostalim gradovima, desni politički krugovi ustvrdili su da akcija nije uravnotežena jer se uklanjaju samo ustaška a ne i komunistička obilježja, napominje BBC.

Vladin stav o tom pitanju nije poznat a njezini predstavnici tvrde da kriterije za uklanjanje spomenika i drugih obilježja treba utvrditi povjerenstvo koje tek treba ustrojiti, prenosi postaja.

No, s obzirom na to da ankete provedene u posljednje vrijeme u Hrvatskoj pokazuju da većina hrvatskih građana smatra Tita najvećim Hrvatom u povijesti ponajprije zbog njegove antifašističke uloge u Drugom svjetskom ratu, vlast će se teško odlučiti na rušenje njegova kipa u Kumrovcu, procjenjuje BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙