FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TAJFUN SONGDA PARALIZIRAO PROMET U JUŽNOM JAPANU

TOKIO, 7. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Snažni tajfun Songda izazvao jeu utorak u južnom Japanu brojne odrone zemlje, a regiju su pogodiležestoke kiše i jaki vjetrovi zbog čega je tamošnje stanovništvoprisiljeno na evakuaciju, što je izazvalo velike gužve i zastoje ujavnom prometu.
TOKIO, 7. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Snažni tajfun Songda izazvao je u utorak u južnom Japanu brojne odrone zemlje, a regiju su pogodile žestoke kiše i jaki vjetrovi zbog čega je tamošnje stanovništvo prisiljeno na evakuaciju, što je izazvalo velike gužve i zastoje u javnom prometu.

Songda, treći tajfun koji je pogodio tu regiju u zadnja tri tjedna, ozlijedio je najmanje 29 ljudi na najužnijim japanskim otocima Kyushuu i Okinawi, objavili su japanski mediji.

Više od 7.100 kućanstava u jugozapadnom Japanu je evakuirano, dok su brojni stanovnici okolnih područja pozvani da sami odaberu hoće li dobrovoljno napustiti svoje domove.

Snažni tajfun, rekordni sedmi po redu koji je ove godine pogodio japanski arhipelag, paralizirao je javni i transportni promet na otoku Kyushuu, posebno onaj zrakoplovni, željeznički i trajektni.

Željenzička kompanija Kyushu Railway, koja dnevno prosječno prevozi oko 810 tisuća ljudi, zaustavila je sve vlakove na otoku. "Ne znamo kada će se promet ponovno uspostaviti", izjavio je glasnogovornik te kompanije.

Otkazani su i svi domaći letovi iz i prema Kyushuu.

Prije nego je u utorak ujutro pogodio područje u blizini Nagasakija, tajfun Songda, nazvan po rijeci u Vijetnamu, kretao se u smjeru sjever-sjeveroistok brzinom oko 35 kilometara na sat, s vjetrovima brzine do 144 kilometara na sat.

Iza sebe je bez struje ostavio oko 159 tisuća kućanstava na Kyushuu.

Tajfun Songda pojavio se odmah nakon tajfuna Chabe, koji je prošloga tjedna ubio najmanje sedam osoba, te Megi, koji je u kolovozu uzrokovao smrta 13 osoba u Japanu i Južnoj Koreji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙