FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

USPRKOS NEGODOVANJU MOSKVE KOIZUMI OTPUTOVAO DO SPORNIH KURILSKIH OTOKA

TOKIO, 2. rujna 2004. (Hina/dpa) - Usprkos negodovanju Moskve, japanskipremijer Junichiro Koizumi otputovao je u četvrtak u područje sjevernood Japana u kojem se nalaze Kurilski otoci, arhipelag koji je odzavršetka Drugog svjetskog rata pod kontrolom Rusije dok ga vlada uTokiju želi natrag pod svoje okrilje.
TOKIO, 2. rujna 2004. (Hina/dpa) - Usprkos negodovanju Moskve, japanski premijer Junichiro Koizumi otputovao je u četvrtak u područje sjeverno od Japana u kojem se nalaze Kurilski otoci, arhipelag koji je od završetka Drugog svjetskog rata pod kontrolom Rusije dok ga vlada u Tokiju želi natrag pod svoje okrilje.

Koizumi je dijelove spornog otočja, koje Japan naziva Sjeverni teritoriji, razgledao s palube broda. Nekad japanske otoke Sovjetski Savez je prisvojio krajem rata, i od tada traje spor zbog kojeg dvije zemlje nikada nisu zajedničku izjavu o okončanju rata zamijenile formalnim mirovnim sporazumom.

O tim bi otocima dvije strane trebale pregovarati u veljači, tijekom najavljenog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Japanu.

Prije puta Koizumi je ponovio stajalište Tokija da otoci pripadaju Japanu, te da se mirovni sporazum nikada neće zaključiti ukoliko se ne riješi pitanje Sjevernih teritorija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙