FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠVEDSKA KRALJICA KUMOVALA REPLICI JEDRENJAKA IZ 18. STOLJEĆA

STOCKHOLM,3. rujna(Hina/dpa) - Replici trgovačkog jedrenjaka iz 18.stoljeća, koji je 1745. potonuo blizu zapadnih obala Švedske, u petakje na posebnoj svečanosti u Goeteborgu dodijeljeno ime toga grada uzkumstvo švedske kraljice Silvije.
STOCKHOLM,3. rujna(Hina/dpa) - Replici trgovačkog jedrenjaka iz 18. stoljeća, koji je 1745. potonuo blizu zapadnih obala Švedske, u petak je na posebnoj svečanosti u Goeteborgu dodijeljeno ime toga grada uz kumstvo švedske kraljice Silvije.

Svečanost je uživo prenosila švedska televizija, a na njoj je uz kraljicu sudjelovao i kralj Carl Gustaf, pokrovitelj projekta.

Brod je bio dio flote švedske Istočnoindijske kompanije, osnovane 1731., a plovio je na liniji za Kinu.

Na povratku iz Kantona (danas Guangzhou), 12. rujna 1745., zbog nepoznatih se razloga nasukao i potonuo unutar goeteborške luke.

Većina članova posade preživjela je nesreću, a dio vrijednog tovara čaja, začina i svile spašen je nedugo nakon potonuća. Tijekom 19. stoljeća iz olupine broda izvađeno je 140 tona kineskog porculana, a 1906. i 1907. nova ronilačka oprema omogućila je vađenje oko 3.000 komada porculana i većih količina drva korištenog za izradu namještaja, nakon čega je brod prekrio zaborav.

Godine 1984. ponovo su ga otkrili ronioci ratne mornarice, a između 1986. i 1993. pomorski arheolozi spasili su opremu i ostatak tereta.

Skupina entuzijasta došla je na zamisao o izgradnji replike i ponavljanju tradicionalne rute broda, te je 1993. s tim ciljem osnovala tvrtku.

Nadajući se uspješnim pokusnim plovidama idućeg proljeća, organizatori planiraju u listopadu 2005. podići jedra u Goeteborgu kako bi do Gaungzhoua i Šangaja u Kini stigli u lipnju 2006.

Goeteborg bi na putu trebao pristati u španjolskoj luci Cadiz, u brazilskom Recifeu, Cape Townu u Južnoj Africi, Fremantleu na zapadu Australije, te u indonezijskoj prijestolnici Džakarti, prije no stigne do kineskih obala.

Replika je izgrađena za 80 članova posade uključujući 50 kadeta koji će se mijenjati u navedenim lukama.

Goeteborg je građen sukladno tradicionalnim brodograđevnim metodama, ali uz uporabu modernog alata.

U usporedbi s originalnim plovilom izgrađenim 1738. dizajneri su podigli razinu paluba za 10 cm, kako bi ih prilagodili današnjoj prosječnoj visini u odnosu na onu iz 18. stoljeća.

Duljina broda je 40, a glavnog jarbola 47 metara, dok mu ukupna površina jedara iznosi 1.960 četvornih metara. Za razliku od originala opremljen je motorima te najsuvremenijom komunikacijskom i navigacijskom opremom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙