FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIMSKE ULICE DOBIVAJU NAZIVE PO ŽRTVAMA DESNIČARSKOG I LJEVIČARSKOG TERORA

RIM, 3. rujna 2004. (Hina) - Gradonačelnik Rima Walter Veltroni, članDemokratske ljevice, bivše talijanske Komunističke partije, donio jeodluku da se jedna rimska ulica nazove po braći Mattei, Virgiliju iStefanu, sinovima Maria Matteia, lokalnog tajnika sekcijeneofašističke stranke MSI, koji su poginuli u požaru koji supodmetnuli pripadnici krajnje ljevice, objavljuje u petak list"Corriere della Sera".
RIM, 3. rujna 2004. (Hina) - Gradonačelnik Rima Walter Veltroni, član Demokratske ljevice, bivše talijanske Komunističke partije, donio je odluku da se jedna rimska ulica nazove po braći Mattei, Virgiliju i Stefanu, sinovima Maria Matteia, lokalnog tajnika sekcije neofašističke stranke MSI, koji su poginuli u požaru koji su podmetnuli pripadnici krajnje ljevice, objavljuje u petak list "Corriere della Sera".

Virgilio je imao 22 godine, a Stefano samo 10 godina kada su, 16. travnja 1973. godine, izgubili život u požaru u njihovu stanu, koji je podmetnula skupina pripadnika pokreta krajnje ljevice Radnička moć (Potere operaio).

Gradonačelnik Rima ističe kako je taj brutalni čin bio "plod klime ideološkog nasilja koji je tih godina hranio terorizam desnice i ljevice i doveo do lanca ubojstava, nasilja i prijetnji". Imenovanjem ulice po braći Mattei želi se, prema njegovim riječima, osuditi "svaki oblik političkog nasilja, odbaciti svaki oblik netolerancije".

Pokojni otac Virgilija i Stefana, Mario Mattei, bio je član tzv. republike Sala, državice koju je na sjeveru Italiji osnovao Mussolini poslije kapitulacije Kraljevine Italije, te je zatim bio članom MSI, tadašnje neofašističke stranke, a koju je Gianfranco Fini pretvorio u Nacionalni savez (Alleanza nazionale).

Ljevičari su, u incidentu koji se dogodio 1973., usred noći kerozinom zapalili stan obitelji Mattei pri čemu je obitelj uspjela spasiti samo četvero djece (Antonellu, Silviu, Luciju i Gianpaola) od njih šestero.

Požar su podmetnuli Achille Lollo, Marino Clavo i Manlio Grillo, članovi Radničke moći, koji su osuđeni konačnom presudom Vrhovnog suda, izrečenom 1987. godine, na po 18 godina zatvora, ali su i dalje na slobodi. Lollo živi u Brazilu, Grillo u Nikaragvi, a Clavu se izgubio svaki trag.

Odvjetnik obitelji Mattei, Luciano Randazzo, najavio je, međutim, sudsku zabranu imenovanja ulice po braći Virgiliju i Stefanu, jer se ono ocjenjuje kao politički oportunizam. To tim više što su počinitelji ubojstva još uvijek na slobodi, a Anna Mattei, majka ubijenih sinova, kaže da ne oprašta i da želi počinitelje zločina vidjeti u zatvoru. Prema njezinim riječima, vlada joj je "prije nekoliko mjeseci obećala da će učiniti sve kako bi odgovorni za smrt Virgilija i Stefana bili predani pravdi, ali nije se dogodilo ništa".

Rim ima i ulicu posvećenu Walteru Rossiju, pripadniku krajnje ljevice, kojega su 1977. godine ubili desničari, a jedna će ulica dobiti ime po Ivu Ziniju, kojega su također ubili desničari samo zato sto su ga vidjeli kako čita list "Unita", glasilo tadašnje KP.

Namjera gradonačelnika Veltronija da jednu rimsku ulicu imenuje po braći Mattei, ako to na koncu dopusti obitelj, nailazi na odobravanje stranaka desnice, posebno vladinog Nacionalnog saveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙