FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: OMIŠALJ PRIJETI JADRANU

ZAGREB, 2. rujna 2004. (Hina) - Projekt Družba Adria hrvatska je vladado sada vodile u potpunosti unilateralno premda njegov možebitninegativni utjecaj može utjecati na sve zemlje koje izlaz na Jadran,ocjenjuje, pozivajući se i na ocjene udruge Zelena Istra, Elia Mioniiz vodstva udruge za zaštitu okoliša Legambiente Friuli Venezia Giuliau razgovoru za internet stranice Osservatorio sui Balcani.
ZAGREB, 2. rujna 2004. (Hina) - Projekt Družba Adria hrvatska je vlada do sada vodile u potpunosti unilateralno premda njegov možebitni negativni utjecaj može utjecati na sve zemlje koje izlaz na Jadran, ocjenjuje, pozivajući se i na ocjene udruge Zelena Istra, Elia Mioni iz vodstva udruge za zaštitu okoliša Legambiente Friuli Venezia Giulia u razgovoru za internet stranice Osservatorio sui Balcani.

Negativni utjecaji projekta Družba Adria tiču se svih zemalja Jadrana, ističe Mioni u razgovoru o projektu izgradnje naftovoda kojim bi se iz Rusije prevozila nafte do luke Omišalj na Krku, i podsjeća na posljedice koje su posljednjih godina u svijetu ostavile nesreće tankera za prijevoz nafte.

Hrvatska, osim svega, kasni u donošenju mjera sigurnosti za pomorski prijevoz, te primjerice ne postoje odredbe u vezi s dvostrukim dnom brodova, nisu određene ni granice starosti tankera, kaže Mioni i dodaje kako Hrvatska nema ni odgovarajuću obalnu stražu, odnosno sredstva za nadzor prometa, te nema ni planova za intervenciju u slučaju nesreća ove vrste.

Mioni u razgovoru podsjeća i na konvenciju iz Espoo-a o procjeni utjecaja na okoliš u prekograničnim okvirima koju su 1991. godine potpisale i Italija i tadašnja Jugoslavija. "Primjena konvencije iz Espoo-a omogućila bi talijanskoj strani uvid u cjelokupnu dokumentaciju koja se odnosi na projekt Družba te da uspostavi bilateralna povjerenstva koja bi ispitala utjecaj tog projekta na cijeli sjeverni Jadran. Sadašnji predsjednik Legambiente, Roberto Della Seta, nedavno se susreo s ministrom za okoliš Matteolijem kojem je izložio cijelo pitanje", kaže Mioni u razgovoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙