FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UKRAJINA OTVORILA KANAL NA DUNAVU UZ GLASNE KRITIKE

KIJEV/BUKUREŠT, 26. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Ukrajinskipredsjednik Leonid Kučma pozdravio je u četvrtak otvaranje kanala uekološki osjetljivoj delti Dunava, prkoseći kritičarima koji tvrde daće kanal naštetiti okolišu.
KIJEV/BUKUREŠT, 26. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma pozdravio je u četvrtak otvaranje kanala u ekološki osjetljivoj delti Dunava, prkoseći kritičarima koji tvrde da će kanal naštetiti okolišu.

Europska unija, Njemačka i Rumunjska nekoliko su puta tražile od Ukrajine obustavu radova na kanalu koji će povezivati Crno more s ukrajinskim dijelom delte Dunava.

Rumunjska je u četvrtak obznanila kako namjerava Ukrajinu tužiti Međunarodnom sudu pravde u Haagu, jer smatra kako će kanal izazvati promjene razine vode i naštetiti delti.

No Kučma je rekao kako kritičari samo štite vlastite gospodarske interese, a već je prije izrazio uvjerenje kako Rumnjska želi monopol na prijevoz u cijeloj regiji.

Otvaranje kanala osudila je i EU, koja se boji da bi mogao ugroziti jedinstven ekosustav delte koja je 1991. uvrštena u popis svjetske baštine.

U brojnim jezerima i močvarama delte Dunava živi više od 280 vrsta ptica i 45 vrsta slatkovodne ribe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙