FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NESUGLASICE MMF-A I ARGENTINE OKO PLAĆANJA DUGOVA

BUENOS AIRES, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Čelnik Međunarodnogmonetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato zatražio je u utorak od Argentineda izdvoji više novca za plaćanje svojih dugova, a njegov posjet tojzemlji pratili su jedni od najgorih uličnih nasilja nakon gospodarskogkolapsa 2002.
BUENOS AIRES, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato zatražio je u utorak od Argentine da izdvoji više novca za plaćanje svojih dugova, a njegov posjet toj zemlji pratili su jedni od najgorih uličnih nasilja nakon gospodarskog kolapsa 2002.

Stotine prosvjednika sukobilo se s policijom i zapalilo gume na nekoliko metara udaljenosti od mjesta gdje se Rato susreo s argentinskim predsjednikom Nestorom Kirchnerom. Policija je, štiteći predsjedničku palaču, bacila suzavac na prosvjednike, koji su rangirali od članova radikalnih političkih skupina do ratobornih nezaposlenih radnika.

Ratov 7-satni posjet toj zemlji uslijedio je nakon odluke Argentine da privremeno suspendira svoj 13 milijardi dolara vrijedan kreditni aranžman s MMF-om i njegove zahtjeve za gospodarskom reformom.

Argentina tvrdi da se treba usredotočiti na postizanje sporazuma s privatnim kreditorima o vraćanju 100 milijardi dolara duga, koji ne plaća od siječnja 2002. Kirchner je ponudio privatnim kreditorima plaćanje otprilike 40 posto nominalnog iznosa argentinskih obveznica, tvrdeći da osiromašena država ne može više novca izdvojiti za postizanje sporazuma s vlasnicima njezinih obveznica.

Rato je, pak, naglasio potrebu sa stvaranjem proračuna "koji produbljuje put prema stabilnosti i povećanju financijskog kapaciteta države iduće godine".

Analitičari tvrde da Ratov zahtjev pokazuje bitne razlike između MMF-a i Argentine. "Ne bih opisao trenutnu situaciju lošom. No, prilično je jasno da Fond i argentinske vlasti nemaju ista stajališta o ključnim pitanjima poput veličine fiskalnog viška iduće godine", izjavio je bivši glavni ekonomist MMF-a Michael Mussa.

Argentina, kojoj je MMF treći najveći kreditor, planira otplatiti toj financijskoj instituciji sve kredite u punom iznosu. Do kraja godine mora platiti 2,5 milijardi dolara, no Rato je izjavio da će u idućih nekoliko dana razmotriti zahtjev da odgodi vraćanje milijardu dolara.

Prosvjednici izvan predsjedničke palače iskoristili su prigodu da izraze protivljenje MMF-u, kojeg mnogi Argentinci krive za ekonomski kolaps zemlje u 2001. i 2002., koji je milijune ljudi učinio siromasima. MMF je nedavno priznao da je vodio pogrešnu politiku prema Argentini, koja je dovela do krize i najvećeg ikad u povijesti zabilježenog stečaja jedne države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙