FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAZBIJENi krijumčari LJUDIMA U SLOVENIJU KOD JUROVSKOG BRODA

KAR0LOVAC, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Ozaljska policija razotkrila jeu četvrtak i prošli vikend, uz pomoć slovenske policije, skupinustranaca i hrvatskih državljana koja se bavila krijumčarenjem ljudi,doznaje se od načelnika ozaljske Policijske postaje Željka Pavlića.
KAR0LOVAC, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Ozaljska policija razotkrila je u četvrtak i prošli vikend, uz pomoć slovenske policije, skupinu stranaca i hrvatskih državljana koja se bavila krijumčarenjem ljudi, doznaje se od načelnika ozaljske Policijske postaje Željka Pavlića.

Protiv pripadnika te skupine Istražni centar Županijskog suda u Karlovcu na temelju istražnog zahtjeva Županijskoga državnog odvjetništva izdao je rješenje za pokretanje istrage, rekao je istražni sudac Mladen Kosijer.

U Istražni centar u Karlovcu na preslušanje su sprovedena dvojica državljana BiH iz Velike Kladuše, jedna slovenska državljanka iz Ljubljane i bračni par iz Žakanja kod Ozlja, a karlovačka Policijska uprava raspisala je u subotu tjeralicu za dvojicom hrvatskih državljana koji su u bijegu.

U PU se doznaje kako je ozaljska policija u četvrtak, 26. kolovoza, uhvatila dvije zasebne skupine albanskih ilegalaca u pokušaju da prijeđu u Sloveniju preko rijeke Kupe.

U tijeku vikenda hrvatska i slovenska policija uhvatile su po livadama i kukuruzištima svaka sa svoje strane granice ukupno 16 Albanaca - u jednoj skupini 10, u drugoj šest. Osim njih uhvaćene su i osobe osumnjičene da su organizirale prebacivanje, priopćio je danas PU.

Sudac Kosijer preslušao je u subotu uhićenike i rekao da su dvojica stranaca iz Velike Kladuše - H.C. (35) i S.A. (32) - priznali da su krijumčarili ljude u dogovoru s dvojicom u bijegu. Kosijer je danas izdao rješenje o pokretanju istrage protiv njih te da će im danas odrediti i jednomjesečni pritvor. Bračni par iz Zaluke Lipničke u žakanjskoj općini - K.V. (65) i A.V. (56) - pušteni su nakon preslušanja da se brane sa slobode, iako u istrazi nisu priznali da su počinili kažnjivo djelo, kao ni 27-godišnja Slovenka A.G. iz Ljubljane. Policija je izvijestila da je prebacivanje trebalo biti obavljeno preko rijeke Kupe u Zaluki Lipničkoj, a u tome i smještaju ilegalaca strancima je pomagao taj bračni par.

Kladušani H.C. i S.A. priznali su da su ih M.J. iz Karlovca i Ž.M. iz Vojnića (koji su u bijegu) pozvali da "preuzmu" skupinu Albanaca, što je kažnjivo djelo "protuzakonita prebacivanja osoba preko državne granice" za što mou biti kažnjeni od jedne do deset godina zatvora.

Načelnik ozaljskog PP-a Željko Pavlić naglasio je da je u akciju bila uključena i slovenska policija. "Oni su u petak nadzirali granicu iz zraka, a s njima sam u njihovu helikopteru s njihovim inspektorima bio i ja, a naš je helikopter nadzirao zajedničku granicu u subotu. Dobrom suradnjom sa slovenskom policijom uspješno je razbijena skupina krijumčara ljudi i uhićeno pet osoba", rekao je Pavlić.

Od 16 Albanaca 12 je po Sporazumu između Vlade i Ministarskog vijeća BiH o suradnji u predaji i prihvatu osoba čiji je boravak protuzakonit izručeno u BiH, a četvorica su zatražila azil i sprovedena su u Centar za prihvat stranaca u Ježevu kod Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙