FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FISCHER: USKORO POTPISIVANJE SPORAZUMA O PRIDRUŽIVANJU IZMEĐU SIRIJE I EU-A

DAMASK, 28. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Sporazum o pridruživanjuizmeđu Sirije i Europske unije potpisat će se "uskoro", kazao je usubotu u Damasku šef njemačke diplomacije Joschka Fischer.
DAMASK, 28. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Sporazum o pridruživanju između Sirije i Europske unije potpisat će se "uskoro", kazao je u subotu u Damasku šef njemačke diplomacije Joschka Fischer.

"Sirijskim sam čelnicima donio poruku u svezi sa zaključenjem sporazuma o pridruživanju između Sirije i EU-a i sa zaključenjem pitanja o oružju za masovno uništavanje (ADM)", kazao je Fischer.

Njemački ministar to je kazao na konferenciji za tisak koju je održao zajedno sa sirijskim kolegom Farukom al-Šarom, nakon kratkog posjeta Damasku.

Zaključenje sporazuma o pridruživanju zapelo je zbog odredbe u svezi s ADM-om. Dvadeset pet država članica EU-a dogovorile su u svibnju u Bruxellesu da će od Damaska zahtijevati veće napore u suzbijanju tog oružja, u zamjenu za potpisivanje sporazuma o pridruživanju.

Sirija je pak zahtijevala da se ADM potpuno ukloni sa Srednjeg istoka, uključujući i Izrael.

Sirijski ministar al-Šara istaknuo je važnopst surdnje EU i Damaska prema načelima procesa iz Barcelone.

Europsko-mediteranska konferencija ministara vanjskih poslova, održana u Barceloni 27. i 28. studenog 1995., označila je početak europsko-mediteranskog partnerstva što je prošireni okvir za političke, gospodarske i društvene odnose između država Europske unije i njihovih partnera na južnoj obali Sredozemnoga mora.

Njemački ministar vanjskih poslova doputovao je u subotu u jordansku prijestolnicu Amman, treću postaju njegove srednjoistočne turneje tijekom koje će s tamošnjim čelnicima razgovarati o aktualnim pitanjima, uglavnom razvoju u Iraku i na palestinskom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙