FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVI ŠARM VLADAJUĆIH U NOVIM ČLANICAMA EU

VARŠAVA, 27. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Nazovimo to slučajnošću,no vladajuće stranke u tri najveće nove članice Europske unije (EU)riješile su se svojih premijera samo nekoliko mjeseci nakon što suslavodobitno uveli svoje zemlje u taj bogati blok.
VARŠAVA, 27. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Nazovimo to slučajnošću, no vladajuće stranke u tri najveće nove članice Europske unije (EU) riješile su se svojih premijera samo nekoliko mjeseci nakon što su slavodobitno uveli svoje zemlje u taj bogati blok.

Mađarski premijer Peter Medgyessy ovoga tjedna postao je posljednjom žrtvom, pridruživši se tako Čehu Vladimiru Spidli i Poljaku Leszeku Milleru na zaustavnom političkom traku.

Analitičari kažu da se vladajuće stranke nadaju povući crtu ispod teškoća i nezadovoljstva koje su narušile njihovu popularnost pri samom ulasku u EU, te da opskrbljeni novim čelnicima i milijardama iz EU fondova, počinju ispočetka.

"Premijeri su učinili svoj dio dobivši EU članstvo, a sada je vrijeme da se riješimo lica povezanih s prošlim bolima i zabludama te ponovno zadobijemo izgubljeno", rekao je Jacek Kucharczyk iz varšavskog Instituta za javne poslove. "Inače, to bi pomalo moglo biti kao sa Churchillom, koji je dobio rat, no izgubio izbore".

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se reformirani poljski komunisti, njihovi kolege u Mađarskoj, kao i socijalisti u Češkoj, suočavaju s gubitkom na općim izborima, koji bi u Poljskoj trebali biti iduće godine, a u ostale dvije zemlje u 2006.

To bi moglo nastaviti šablonu vlada koje odrađuju samo jedan mandat, a koja traje u bivšem istočnom bloku već 15 godina, jer glasači sukcesivno kažnjavaju vladajuće stranke ljevice, desnice i centra zbog neizbježnih i bolnih reformi.

Opozicijski konzervativci i ojačali populisti u Varšavi, Pragu i Budimpešti računaju na takav scenarij, no članstvo u EU i brz gospodarski rast koji ono potiče, nude ljevici rijetku priliku da prekinu tu šablonu.

Glavni čimbenik koji pomaže ljevici jest taj da se njihovi oponenti u te tri zemlje priklanjaju različitim stupnjevima euroskepticizma, što je strategija koja već počinje vraćati negativne udarce.

Poljoprivrednici, najviše skeptični glede EU-a, ironično su postali prvi koji imaju koristi od ulaska, kako su prehrambene kompanije iz starih članica masovno počele kupovati jeftine proizvode s istoka kontinenta. Još više novca na putu je za poljoprivrednike. Samo Poljska ove će godine za sektor poljoprivrede dobiti darežljivu EU pomoć u visini 2,6 milijardi eura.

U gradovima, visoke cijene hrane zasigurno nisu dobrodošle među urbanim glasačima koji su isprva bili prijateljski naklonjeni članstvu u EU. No, tješe ih izgledi za golemim infrastrukturnim projektima financiranim iz EU te veća sloboda putovanja i rada u inozemstvu.

"Ljevica će ostvarivati prednost pred desničarskim euroskepticizmom", izjavio je Janusz Reiter, čelnik još jednog varšavskog instituta za pružanje intelektualnih usluga. "Ukoliko uspiju stabilizirati političku situaciju, ne samo da bi mogli vratiti svoje redovne birače, već privući i druge".

Kao dio nove ofenzive šarma, vladajuće stranke odabiru mlađe, karizmatične i otvorene ljude poput novog češkog premijera, 35-godišnjeg Stanislava Grossa, najmlađeg među europskim premijerima. Njegov poljski kolega ekonomist Marek Belka i mađarski Ferenc Gyurcsany, bogati poslovni čovjek, zamijenili su bivše komunističke aparatčike, čime se ističe i poruka o generacijskoj smjeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙