FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA RAZGOVARAO S JORDANSKIM PREMIJEROM

ZAGREB, 26. kolovoza 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks primio je u četvrtak predsjednika vlade HašemitskeKraljevine Jordan Faisala al-Fayeza koji je u službenom posjetu Hrvatskoj i skojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dvijuzemalja, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Sabora.
ZAGREB, 26. kolovoza 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u četvrtak predsjednika vlade Hašemitske Kraljevine Jordan Faisala al-Fayeza koji je u službenom posjetu Hrvatskoj i skojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Sabora.

Bilateralni odnosi dviju zemalja ocijenjeni su izvrsnima, bez otvorenih pitanja, a dodatno su intenzivirani zadnjih mjeseci uzajamnim posjetima dužnosnika na najvišoj razini.

Uz odlične političke odnose, posebno je istaknuta potreba za razvojem gospodarskih veza, a kao moguća područja suradnje navedeni su industrija nafte i plina, turizam, infrastrukturni projekti, mogućnost zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja te korištenje luka i slobodnih zona, navodi se u priopćenju.

U tom kontekstu, predsjednik Šeks pozdravio je predviđeno osnivanje Zajedničkog mješovitog odbora za gospodarsku i trgovinsku suradnju.

Sugovornici su razmijenili stajališta i o trenutačnom sigurnosnom stanju na Bliskom istoku, posebice o izraelsko-palestinskim sukobu te iračkoj krizi. Kako je istaknuo predsjednik Šeks, Hrvatska podupire mirno i pravedno političko rješenje koje će omogućiti uspostavu trajnog mira i sigurnosti na tom području.

Hrvatska strana je ponajprije zainteresirana za sudjelovanje u gospodarskoj obnovi Iraka, dok bi se eventualni angažman hrvatskih oružanih snaga u Iraku mogao ostvariti samo uz mandat UN-a i odobrenje Hrvatskoga sabora, stoji u priopćenju.

Kako se dalje navodi, jordanskoj strani je upućena zamolba za potporu kandidaturi Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u sezoni 2008. do 2009.

Obje strane su iskazale zadovoljstvo i predviđenim intenziviranjem parlamentarne suradnje između dviju zemalja, što bi se trebalo konkretizirati službenim posjetom predsjednika Šeksa Jordanu na već primljeni poziv predsjednika Zastupničkog doma Hašemitske Kraljevine Jordan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙