FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: FILM O FOJBAMA IZAZIVA POLEMIKE I MEĐU TALIJANSKIM STRANKAMA

ZAGREB, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Stelio Spadaro, iz vodstvatalijanske stranke Lijevih demokrata za regiju Venezia Friuli Giulia,odbacuje optužbe da je kulturalna hegemonije ljevice dovela doprešućivanja povijesti stradanja istarskih Talijana nakon porazaItalije u Drugom svjetskom ratu, a koje je za rimski list LaRepubblica iznio talijanski ministar komunikacija Gasparri u razgovoruo filmu "Srce u fojbi", prenosi ANSA.
ZAGREB, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Stelio Spadaro, iz vodstva talijanske stranke Lijevih demokrata za regiju Venezia Friuli Giulia, odbacuje optužbe da je kulturalna hegemonije ljevice dovela do prešućivanja povijesti stradanja istarskih Talijana nakon poraza Italije u Drugom svjetskom ratu, a koje je za rimski list La Repubblica iznio talijanski ministar komunikacija Gasparri u razgovoru o filmu "Srce u fojbi", prenosi ANSA.

Film "Srce u fojbi", snimljen u produkciji talijanske državne televizije RAI, trenutno se montira a govori o razdoblju nakon poraza Italije u Drugom svjetskom ratu i tragediji ubijanja Talijana u fojbama, navodi ANSA i napominje da je film kritiziran u srpskim i hrvatskim novinama, dok je slovenski ministar vanjskih poslova zbog njega prosvjedovao nazvavši ga "povijesnim falsifikatom".

Stelio Spadaro među prvima je na nacionalnu razinu podigao pitanje odgovornosti Titovog komunističkog režima u tragediji fojbi, kao i odgovornosti talijanske komunističke partije za prešućivanje, napominje se u vijesti. Spadaro u svom odgovoru ističe da je riječ o poglavlju talijanske i europske povijesti koje treba u cijelosti pamtiti, "bez popusta ili prešućivanja glede talijanskog nacionalističkog fašizma i jugoslavenskog nacionalističkog komunizma", prenosi ANSA.

"Ispravno je i dobro da se govori o događajima u Julijskoj krajini i Dalmaciji i dramama koje su stalno pogađale te zemlje. Zemlje jadranskog sjeveroistoka oduvijek su bile etnički pluralne, a na njima su se od posljednjih desetljeća 19. stoljeća sukobili nacionalni državni projekti, onaj talijanski i onaj slovensko-hrvatski, a ta dva nacionalizma su totalitarizmi, prvo fašistički potom komunistički, dodatno i tragično su pogoršali svojom kulturom uništavanja drugog, neprijatelja. Iz toga su proizašle represije, uništenja ljudi i stvari, fojbe, prisilna iseljavanja", kaže Spadaro u odgovoru Gasparriju i zaključuje: "To je dakle povijest koja traži senzibilnost i pozornost, a danas smo sa zajedničkom europskom kulturu u mogućnosti potpuno uspjeti u takvom pristupu", prenosi ANSA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙