FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GREDELJ: LOZINU TREBA RAZRIJEŠITI AKO SU MEDIJI TOČNO PRENIJELI NJEGOVU IZJAVU

BJELOVAR, 20. kolovoza 2004.(Hina)- Predsjednik Udruge hrvatskihsudaca (UHS) Vladimir Gredelj ustvrdio je danas da bi suca splitskogŽupanijskog suda Slavka Lozinu trebalo "razriješiti dužnosti" pokaželi se da su mediji vjerno prenijeli njegovu izjavu vezanu uzponištavanje njegove prvostupanjske presude u slučaju Lora.
BJELOVAR, 20. kolovoza 2004.(Hina)- Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj ustvrdio je danas da bi suca splitskog Županijskog suda Slavka Lozinu trebalo "razriješiti dužnosti" pokaže li se da su mediji vjerno prenijeli njegovu izjavu vezanu uz poništavanje njegove prvostupanjske presude u slučaju Lora.

"Svatko u Republici Hrvatskoj dužan je poštivati odluku Vrhovnog suda i pokoriti joj se. Posebice se to očekuje od svakog suca. Stoga nas je nasrtaj suca Lozine, predsjedavajućeg u slučaju "Lora", na odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske, prije svega osupnuo razinom kojom spomenuti sudac polemizira s odlukom najviše sudske instance, ministricom pravosuđa te uglednim međunarodnim institucijama", istaknuo je Gredelj u današnjem priopćenju.

Imputirati sucima najvišeg suda u Republici Hrvatskoj, bez ikakvih argumenata, da su potaknuti nečasnim motivima, odluku donijeli "pod utjecajem ministrice pravosuđa, Freign Office-a i OESS-a", insinuirati da je odluka Vrhovnog suda rezultat jeftinog kalkulanstva slučaj je bez presedana koji zahtijeva primjerenu i promptnu reakciju nadležnih tijela, dodao je Gredelj.

Istaknuo je da UHS zahtijeva promptnu i primjerenu reakciju nadležnih, kako bi se ispitala osnovanost iniciranja stegovnog postupka protiv suca Lozine, jer se po svemu čini da je svojim ponašanjem grubo narušio, ne samo ugled Suda na kojem obnaša dužnost suca, već sudbene vlasti u cjelini, spomenutih međunarodnih institucija te međunarodni ugled Republike Hrvatske.

Sudac Lozina koji je predsjedavao sudskim vijećem, koje je 20. studenoga 2002. jednoglasnom odlukom oslobodilo osmoricu bivših vojnih policajaca optužaba za ratni zločin u zatvoru u splitskoj Lori, izjavio je jučer da je na odluku Vrhovnog suda o ukinuću oslobađajuće presude "utjecalo ponašanje ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt, OESS-a, Foreign Officea i State Departmenta".

"Žalosno je da oni koji moraju štititi dostojanstvo suda, a riječ je o ministrici Škare-Ožbolt, to ne čine. Još kao saborska zastupnica DC-a Škare-Ožbolt je govorila kako sam pristran i ispolitiziran sudac, a kao ministrica pravosuđa davala je izjave o slučaju Lora ne bi li se tako dodvorila međunarodnoj zajednici. Žalosno je također što u samostalnoj Hrvatskoj jedan OESS plješće svakoj odluci Vrhovnog suda kojom se ukida prvostupanjska presuda", kazao je Lozina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙