FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PETERSEN SLUŽBENO PREUZEO DUŽNOST CIVILNOG UPRAVITELJA UN-A NA KOSOVU

PRIŠTINA,16. kolovoza 2004.Hina - Novi civilni upravitelj UN-a naKosovu Soren Jessen Petersen, koji je u ponedjeljak službeno preuzeodužnost na čelu UNMIK-a, svoji prvi radni dan je započeo razgovorom sazapovjednikom KFOR-a, njemačkim generalom Holgerom Kammerhorffom, ostanju sigurnosti na Kosovu, a potom se sastao i s kosovskimpredsjednikom Ibrahimom Rugovom te premijerom Bajramom Rexepijem.
PRIŠTINA,16. kolovoza 2004.Hina - Novi civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen Petersen, koji je u ponedjeljak službeno preuzeo dužnost na čelu UNMIK-a, svoji prvi radni dan je započeo razgovorom sa zapovjednikom KFOR-a, njemačkim generalom Holgerom Kammerhorffom, o stanju sigurnosti na Kosovu, a potom se sastao i s kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom te premijerom Bajramom Rexepijem.

Petersen je u razgovoru sa zapovjednikom KFOR-a izrazio uvjerenje da je rješenje kosovskog pitanja ključ za stabilnost i normalizaciju stanja u regiji, dok je Kammerhorff istaknuo kako će najveći izazov za Petersena biti da se osigura sudjelovanje kosovskih Srba na parlamentarnim izborima predviđenima za 23. listopada.

Rugova je u razgovorima istaknuo da je u tijeku saniranje šteta počinjenih u ožujskim neredima te da su se manjine počele integrirati u kosovsko društvo. On je pozvao sve građane da izađu ne predstojeće kosovske izbore, a ujedno je ponovio svoje stajalište da Kosovo treba biti neovisno i kao takvo formalno priznato, jer će to, kako je rekao, donijeti mir u ovaj dio regije.

Petersen je izjavio da će cijela regija imati koristi od razjašnjenja statusa Kosova, rekavši da je potrebno "više se usredotočiti na gospodarski razvoj i postupni prijenos ovlasti" lokalnim vlastima. Također je obećao da će poboljšati suradnju s lokalnim institucijama, te da će se založiti da one dobiju veće ovlasti. To će uključivati i veću sigurnost za manjine, rekao je dodavši da očekuje od lokalnih institucija da "pokažu spremnost po pitanju povratka" Srba i drugog nealbanskog stanovnišva koje je pobjeglo s Kosova zbog nasilja tijekom posljednjih pet godina.

Danski diplomat sastat će se kasnije tijekom poslijepodneva s predstavnicima srpske koalicije "Povratak".

Jedan od čelnika kosovskih Srba, Oliver Ivanović, član predsjedništva Skupštine Kosova, izjavio je sprskim medijima kako će po svemu sudeći Srbi ipak izaći na kosovske parlamentarne izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙