FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RASTE OPASNOST OD IZBIJANJA RATA U JUŽNOJ OSETIJI

TBILISI, 16. kolovoza 2004. (Hina) - Gruzijski ministar obrane GeorgijBaramidze upozorio je u ponedjeljak da postoji realna opasnost odizbijanja rata u otcijepljenoj pokrajini Južnoj Osetiji, nakon što sudva gruzijska vojnika ubijena prošle noći u novom incidentu kojim jeprekršeno tek uspostavljeno primirje.
TBILISI, 16. kolovoza 2004. (Hina) - Gruzijski ministar obrane Georgij Baramidze upozorio je u ponedjeljak da postoji realna opasnost od izbijanja rata u otcijepljenoj pokrajini Južnoj Osetiji, nakon što su dva gruzijska vojnika ubijena prošle noći u novom incidentu kojim je prekršeno tek uspostavljeno primirje.

Ministar Baramidze je po današnjem povratku iz Južne Osetije izjavio kako je Gruzija učinila sve da dođe do dogovora s osetijskom stranom o prekidu napada, ali su zbog smrti svojih vojnika morali odgovoriti na vatru. Dodao je da će tako biti sve dok se napadaju gruzijska sela, javlja AFP.

Aleko Kinkadze, zapovjednik gruzijskog bataljuna zajedničkih mirovnih snaga u regiji Činvali - području sukoba, izjavio je "da su Osetijci prekršili sporazum o primirju i otvorili vatru, a njegove snage su uzvratile", dodajući da su u trosatnoj pucnjavi ubijena dva gruzijska vojnika.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Tbilisiju je priopćilo da je ubijeno 15, a ranjeno 20 pripadnika južnoosetijskih snaga, što su vlasti pokrajine odmah opovrgle, priznajući tri ranjena vojnika.

Južna Osetija, planinska pokrajina na granici Gruzije s Rusijom površine 3.900 četvornih kilometara početkom 90-ih je jednostrano proglasila neovisnost od Gruzije, zahtijevajući ujedinjenje s ruskom republikom Sjevernom Osetijom. Izbio je rat koji je završio 1992. mirovnim sporazumom i dolaskom mirovnih snaga iz Rusije, koju Tbilisi optužuje za pristranost.

Strane su se 1996. dogovorile o mirnom rješenju spora ali konačni status tog područja nije utvrđen.

U Mješovitim mirovnim snagama Gruzija, Južna Osetija i Rusija danas imaju po 500 vojnika a primirje nadzire zajednička komisija u kojoj su i predstavnici OESS-a.

Do zaoštravanja odnosa i povećanja napetosti došlo je u posljednjih nekoliko mjeseci, otkako Gruzija pokušava povratiti nadzor nad Južnom Osetijom, čemu se vodstvo pokrajine protivi.

Prošloga su tjedna u pojedinačnim incidentima ubijena četiri gruzijska vojnika.

Nakon premoćne pobjede na siječanjskim izborima, gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili obećao je da će ponovo ujediniti Gruziju i tri otcijepljene pokrajine vratiti pod središnju vlast. Južna regija Adžarija je ubrzo kapitulirala, no Južna Osetija i znatno veća Abhazija (8.600 km četvornih) izrazile su spremnost da oružjem brane faktičnu nezavisnost, koju uživaju već 12 godina.

U nekadašnjem Sovjetskom Savezu, Abhazija je imala status autonomne republike a Južna Osetija i Adžarija autonomnih oblasti, unutar Gruzije.

Zapovjedništvo Mješovitih mirovnih snaga objavilo je u ponedjeljak da "koncentriranje ljudstva i vojne tehnike u zoni sukoba nastavlja rasti", javila je ruska agencija Interfax, a zapovjednik ruskog bataljuna je precizirao da je u područje Erdevi stiglo sedam vozila s gruzijskim vojnicima

Južnoosetijski čelnik Eduard Kokojti izjavio je da "Gruzija pokušava svim silama uvući Osetiju u rat, koristeći najprljavije metode", dodajući kako provokacije traju od uspostave prekida vatre.

Glasnogovornica pokrajinskih vlasti Irina Gaglojeva je kazala da je gruzijska strana u noćašnjem sukobu "prvi puta koristila haubice, razmještene izvan zone sukoba u regiji Činvali"

"Na sva naseljena mjesta u Južnoj Osetiji cijlu je noć otvarana vatra", izjavila je Gaglojeva za agenciju RIA novosti, dodajući da je napadima osobno zapovijedao gruzijski ministar unutarnjih poslova Iraklij Okruašvili, koji je nedavno pobunjenicima zaprijetio "osobnom osvetom".

Usporedno s međusobnim optuživanjem i koncentriranjem snaga, dvije strane poduzimaju i diplomatske korake za mirno rješenje spora, ili barem nastoje ostaviti takav dojam.

Gruzijski premijer Zurab Žvanija izrazio je spremnost za nastavak pregovora s Južnom Osetijom i zatražio izvarednu sjednicu Stalnog vijeća OESS-a. Također je predložio sazivanje međunarodne konferencije o rješavanju sukoba.

Osetijski čelnik Eduard Kokotij u Tbilisi je u ponedjeljak uputio svoj posebnog predstavnika Važu Hačapuridzea koji bi trebao pregovarati s gruzijskim vlastima. O mjerama za spriječavanje novog gruzijsko-osetijskog rata u utorak će se u Tbilisiju raspravljati i na sastanku Mješovite kontrolne komisija za rješavanje sukoba u kojoj su predstavnici dviju strana, Rusije i OESS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙