FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IMANJE KOLUMBIJSKOG KOKAINSKOG KRALJA POSTAJE SREDIŠTE EKOTURIZMA

PUERTO TRIUNFO, 20. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Golemo ekstravagantnoimanje Pabla Escobara, nekadašnjeg šefa kolumbijskog kartela Medellin,ubijenoga prije 11 godina u okršaju s policijom, pretvara se, odlukomkolumbijskih vlasti, u vrhunski centar ekoturizma i muzej.
PUERTO TRIUNFO, 20. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Golemo ekstravagantno imanje Pabla Escobara, nekadašnjeg šefa kolumbijskog kartela Medellin, ubijenoga prije 11 godina u okršaju s policijom, pretvara se, odlukom kolumbijskih vlasti, u vrhunski centar ekoturizma i muzej.

Hacijenda Napoles, smještena između gradova Puerto Triunfo i San Luis, 400 kilometara sjeverozapadno od prijestolnice Bogote, procijenjena na 1,3 milijuna dolara, namijenit će se promociji ekološkog turizma kako bi se privukli kolumbijski i strani turisti a na korist seljaka bezemljaša, objašnjava voditelj Nacionalne uprave za droge.

Danas ruševno imanje od 20.000 hektara nekad se dičilo zoološkim vrtovima najegzotičnijima u Kolumbiji s preko 2.000 životnja i 100 vrsta dopremljenih iz Australije, Sahare, Kanade, Europe, Konga i i Etiopije.

Pristup u Zoo bio je besplatan u Escobarova vremena, a na samom ulazu kočio se simbol njegova bogaćenja: avion Piper kojim je narko-kralj prebacivao prve pošiljke droge za Sjedinjene Države.

Isprva kradljivac automobila, provalnik u banke, krijumčar cigareta, Escobar je svoje narko-carstvo počeo graditi 60-ih godina švercajući, u sitnim količinama, kokain kupljen u Ekvadoru i dopreman u Medellin u prtljažnicima oldtimera, koje je kasnije pasionirano sakupljao.

Danas kolumbijska država, koja je postala vlasnica imanja nakon desetgodišnjeg sudskog procesa s Escobarovim nasljednicima, želi taj posjed, podignut na dobiti od prljavog novca iskoristiti za poboljšanje životnih uvjeta seljaka žrtava prisilnog raseljavanja.

Vlada planira uložiti milijardu pesosa (oko 385.000 dolara) za razvitak turizma i osnutak muzeja kolumbijskog kriminala. Prihodi od ulaznica tako bi se slijevali u grad Puerto Triunfo.

Kartel Medellin okupljao je najmanje 200 klanova u razdoblju od 1985. do 86. godine, a njegovi su pripadnici krajem 80-tih vodili kampanju atentata protiv državnih dužnosnika kako bi izbjegli izručenje Sjedinjenim Državama.

Prije nekoliko godina napušteno imanje naselili su seljaci, žrtve građanskog rata između gerile povezane s krijumčariam droge i vlade. Tri milijuna ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoja sela u tom ratu koji Kolumbijom hara već 40 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙