FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: GROBNICA U SIJEKOVCU I NAGAĐANJA O ŽRTVAMA

ZAGREB, 11. kolovoza 2004. (Hina) - Otkrivena masovna grobnica namuslimanskom groblju u Sijekovcu kraj Broda za krajiški jedokumentacijski centar "Veritas" najvjerojatnije još jedna tragičnapriča o stradanjima Srba u Hrvatskoj, pišu beogradske Večernje novostiu srijedu.
ZAGREB, 11. kolovoza 2004. (Hina) - Otkrivena masovna grobnica na muslimanskom groblju u Sijekovcu kraj Broda za krajiški je dokumentacijski centar "Veritas" najvjerojatnije još jedna tragična priča o stradanjima Srba u Hrvatskoj, pišu beogradske Večernje novosti u srijedu.

Voditelj centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da je sada teško preciznije kazati o kojim je srpskih žrtvama riječ no ocjenjuje kako je "mnogo sumnji da su pobijeni s druge strane Save u Hrvatskoj jer je u vrijeme nastajanja novootkrivene grobnice u Bosanskom Brodu vladao hrvatski Zbor narodne garde", prenose beogradske "Večernje novosti".

"U tom su se razdoblju dogodili zločini nad Srbima u Vukovaru, Pakračkoj Poljani i još stotinu sela zapadne Slavonije, te s tog područja imamo 300 nestalih Srba. Je li ponovno riječ o premještanju grobnica Srba, kao što se dogodilo i u Paulin Dvoru kraj Osijeka kada je 18 tijela ubijenih Srba premješteno u Rizvanušu u Lici zbog prikrivanja zločina, pokazat će istraga", kaže Štrbac, prenosi beogradski list.

Službenik Ureda za traženje nestalih RS-a Goran Krčmar smatra da je sve jasno i ne želeći kazati tko su izvori drži da je u grobnici "sigurno sahranjen jedan broj žrtva sijekovačkog masakra, a informacije o ostacima ekshumirane djece idu do Vukovara", piše list. "Pouzdano znam da ovi uredi za traženje nestalih (Federacije i RS-a) ne potražuju nestalu djecu. Traga se za 22-oje nestale djece iz Vukovara koju nisu mogli pronaći ni haški istražitelji u Vukovaru, a traži ih i Povjerenstvo za humanitarna prava i nestale osobe iz Beograda", ističe Krčmar, prenosi list.

Okružna tužiteljica kantonalnog ureda u Zenici Enisa Adrović za Večernje je novosti izjavila: "Dobili smo nalog Ureda za traženje nestalih Federacije da obavimo ekshumaciju, što i radimo skoro mjesec dana bez ikakve medijske pompe. Ne razumijem oko čega se sada diže prašina, jer imam informaciju da je Ured za nestale Republike srpske rekao da nije zainteresiran za ovaj lokalitet. Za mene su to NN osobe i dok se ne učini analiza DNK ne može se govoriti sa sigurnošću tko su žrtve. O primopredaji nisam nadležna govoriti", stoji u članku beogradskog lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙