FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠTAJ UN-A TERETI SLUŽBENI KARTUM ZA UBOJSTVA U DARFURU

NAIROBI, 7. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Istraga, koju je provelotijelo Ujedinjenih naroda za ljudska prava, povezala je sudanskevlasti s masovnim ubojstvima bez suđenja u kriznome području Darfurana zapadu zemlje, kaže se u izvještaju objavljenom u subotu.
NAIROBI, 7. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Istraga, koju je provelo tijelo Ujedinjenih naroda za ljudska prava, povezala je sudanske vlasti s masovnim ubojstvima bez suđenja u kriznome području Darfura na zapadu zemlje, kaže se u izvještaju objavljenom u subotu.

"Zaključujem da postoji izravna veza između vladinih snaga, milicija i narodnih obrambenih snaga", rekao je vođa istrage, pakistanski odvjetnik i zaštitnih ljudskih prava Asma Jahangir za BBC.

"Riječ je o krupnim kršenjima ljudskih parva koje bi se moglo smatrati zočinom protiv čovječnosti", dodao je.

UN tvrdi da je zadnjih mjeseci u Darfuru ubijeno 50 tisuća ljudi ubijeno, a 1,2 milijuna je pobjeglo.

Provladina arapska milicija poznata kao Janjaweed provodi nasilne akcije protiv pobunjeničkih skupina, ali optužuju je i da napada lokalno crnačko stanovništvo.

Vijeće sigurnosti UN-a prije tjedan dana donijelo je rezoluciju kojom poziva službeni Kartum da u roku od 30t dana razoruža i kazni pripadnike milicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙