FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRITANIJI PONOVO PRIJETI EPIDEMIJA CREUTZFELDT-JACOBOVE BOLESTI

LONDON, 6. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Veliku Britaniju bi ubudućnosti ponovno mogla zahvatiti epidemija ljudskog oblika kravljegludila, upozorio je u petak dužnosnik Jedinice za nadzorCreutzfeldt-Jacobove bolesti u Edimbourgu.
LONDON, 6. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Veliku Britaniju bi u budućnosti ponovno mogla zahvatiti epidemija ljudskog oblika kravljeg ludila, upozorio je u petak dužnosnik Jedinice za nadzor Creutzfeldt-Jacobove bolesti u Edimbourgu.

"Mogućnost da ukupna populacija bude zaražena (tom bolešću) razmatrana je u prošlosti, ali ovo je prva potvrda takve teoretske mogućnosti", rekao je James Ironside.

On je komentirao rezultate studije koju je u petak objavila britanska revija The Lancet a koja je utemeljena na istraživanjima provedenim na pacijentu koji je vjerojatno zaražen transfuzijom krvi.

Taj pacijent - drugi u Velikoj Britaniji, a možda i u svijetu - koji je obolio nakon transfuzije krvi imao je genetsko naslijeđe različito od osoba koje su ranije zaražene.

"Taj pronalazak mogao bi imati velike posljedice na buduće procjene broja slučajeva...jer osobe tog genotipa predstavljaju najveću podgrupu stanovništva", odnosno gotovo polovicu populacije Velike Britanije, rekao je Ironside.

U Velikoj Britaniji je od kravljeg ludila dosad umrlo 147 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙