FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ITALIJA: PRONAĐENA BARBIKA BRONČANOG DOBA

PANTELLERIA, 6. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Talijanski arheolozipronašli su ostatke lutke stare 4,000 godina, koja se smatranajstarijom svjetskom dječjom igračkom, objavio je milanski listCorriere della Sera.
PANTELLERIA, 6. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Talijanski arheolozi pronašli su ostatke lutke stare 4,000 godina, koja se smatra najstarijom svjetskom dječjom igračkom, objavio je milanski list Corriere della Sera.

Lutkina glava, pronađena tijekom iskapanja na južnom otoku Pantelleriji, duga je četiri centimetra s ugraviranim crtama lica i kovrčavom kosom. Tijelo lutke bilo napravljeno od drveta i nije ostalo sačuvano.

Stručnjaci su lutku već nazvali "Barbikom Brončanog doba". Arheolozi, nadalje, tvrde da nema nikakve sumnje je lutka bila dječja igračka, a ne poklon bogovima, kao što se uobičajeno vjeruje.

Na nalazištu su također pronađeni minijaturni tanjuri i lonci, vjerojatno dio drevne dječje kuhinjice. "Eto, igraće navike djece jedva su se promijenile u 4,000 godina", rekao je jedan od arheologa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙