FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 31. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 31. srpnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NABLUS

Naoružani Palestinci oteli su u petak navečer u Nablusu na Zapadnoj obali trojicu stranaca koje su pustili u subotu rano ujutro, a u Jeninu su zapalili vladine zgrade, suočavajući predsjednika Jasera Arafata s novim valom bezakonja. Palestinski militanti su oteli jednog Amerikanca, Britanca i Irca, pripadnike kršćanske humanitarne udruge, kada su se vraćali kući u Nablus. Sva trojica su učitelji koji u Nablusu podučavaju engleski. Oslobodila ih je tijekom noći palestinska policija nakon što je okružila izbjeglički logor Balata u kojem su bili zatočeni. Paljenje vladinih zgrada u Jeninu je odraz nezadovoljstva zbog Arafatove odluke o imenovanju nekih dužosnika na položaje u sigurnosnim službama. Odgovornost za paljenje zgrada Palestinske uprave preuzeli su pripadnici Brigada mučenika Al Aqse.

PEKING

Kina će sve učiniti kako bi se pitanje Tajvana riješilo na miroljubiv način, ali nikada neće pristati na nezavisnost otoka, rekao je kineski predsjednik Hu Jintao američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu u telefonskom razgovoru, izvješćuju u subotu državni mediji. Agencija Xinhua izvješćuje da su dvojica predsjednika razgovarala u petak navečer, istog dana kada je Kina upozorila Tajvan na mogući ratni sukob ukoliko ta otočna zemlja bude i dalje ustrajala da do 2008. donese novi ustav. Peking, naime, na pokušaj tajvanskog predsjednika Chen Shui-biana da donese novi ustav gleda kao na put prema proglašenju službene neovisnosti. Bush je kineskom predsjedniku poručio da SAD ne podupire nezavisnost otoka, te da se to stajalište nikada neće promijeniti.

WASHINGTON

Svemirska letjelica, koja bi trebala poletjeti u ponedjeljak, ponijet će u svemir orbiter na putovanje dulje od šest godina s ciljem proučavanja Merkura, najtoplijeg planeta Sunčeva sustava. Sa svemirske postaje Cape Canaveral na Floridi, Delta II trebala bi poletjeti u 2.15 po mjesnom vremenu i ponijeti MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging mission), a koji bi se trebao smjestiti u orbitu oko 300 kilometara iznad površine planeta najbližeg Suncu. Misiju je organizirala američka svemirska agencija NASA u suradnji sa sveučilišnim znanstvenicima.

BRUXELLES

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer potvrdio je u petak navečer da je postignut dogovor o slanju NATO-ove misije u Irak i rekao je da će skupina časnika ubrzo biti poslana u tu zemlju. "Zemlje članice NATO-a prihvatile su sastaviti misiju" kako bi pomogle iračkim snagama sigurnosti, rekao je Scheffer na konferenciji za novinare. Skupina od četrdesetak časnika bit će "jezgra" misije koju je NATO-a odlučio pokrenuti na zahtjev iračke prijelazne vlade i otputovat će za Irak vjerojatno krajem idućeg tjedna. Stalni predstavnici zemalja članica NATO-a postigli su u petak navečer sporazum o modalitetima pokretanja te misije.

KHARTOUM

Sudan je u petak odbacio kao "neprimjerenu" rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se vlada poziva da u roku 30 dana razoruža milicije i obustavi nasilje u zapadnoj pokrajini Darfur ili će je snaći sankcije. Krizu u Darfuru, gdje je najmanje 30.000 ljudi ubijeno, milijun protjerano, a dva milijuna vape za pomoći u hrani i lijekovima, Ujedinjeni narodi drže trenutačno najvećom humanitarnom katastrofom na svijetu. "Sudan žali što se Vijeće sigurnosti ... ne obraća pobunjenim milicijama u Darfuru čije vojne operacije sprečavaju dostavu humanitarne pomoći". Rezolucijom prihvaćenom u petak UN traži da sudanska vlada u roku 30 dana razoruža i kazni pripadnike milicije poznate kao Janjaweed ili će Vijeće uvesti sankcije. Rezolucijom se uvodi trenutačni embargo na sve naoružane skupine u Darfuru osim sudanskih snaga sigurnosti. No upravo one naoružavaju Janjaweed, tvrde pobunjenici protivničke milicije Pokreta za pravdu i jednakost (JEM).

WASHINGTON

Nastavljajući predizbornu kampanju nakon što je četiri dana nacionalnog kongresa američkih demokrata proveo povučeno, predsjednik George W. Bush je u petak rezultate demokratskog skupa ocijenio kao mnogo pametnih govora i nekoliko velikih obećanja. "Čuli smo mnogo pametnih govora i nekoliko velikih obećanja", kazao je Bush svojim pristalicama u Springfieldu u Missouriju. Demokrati su na kongresu službeno izabrali za svog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja koji je u govoru kritizirao Busha zbog lošeg vođenja rata u Iraku, otuđivanja od saveznika i zalaganja za bogati dio Amerike te je obećao da će se on bolje brinuti za sigurnost SAD-a i napredak običnih Amerikanaca. "Moj protivnik ima dobre namjere, ali se namjere ne pretvaraju uvijek u rezultate", rekao je Bush.

VARŠAVA

Više od 7.000 nekadašnjih boraca i stanovnika Varšave prošlo je u petak navečer u defileu glavnim poljskim gradom, obilježavajući veliki varšavski ustanak protiv Nijemaca 1944. u kojem je 200.000 Poljaka ubijeno, a grad je pretvoren u hrpu ruševina po naređenju Adolfa Hitlera. Stanovnici Varšave skandirali su "nikad nećemo zaboraviti", a nekadašnji borci nosili su zastave u nacionalnim bojama Poljske, bijeloj i crvenoj, sa znakom poljskog pokreta otpora PW. Borci su došli iz cijele Poljske, a neki čak i iz Velike Britanije, SAD-a i Australije - zemalja u koje su otišli nakon rata. Na taj način Poljska je počela trodnevno obilježavanje 60. obljetnice varšavskog ustanka koje će završiti u nedjelju uz prvo sudjelovanje jednog njemačkog kancelara, Gerharda Schroedera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙