FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albanci s juga Srbije traže autonomiju i ujedinjenje s Kosovom

PRIŠTINA,30. srpnja 2004.(Hina) - Predstavnici triju oporbenih stranakaAlbanaca u Dolini Preševa na Jugu Srbije - Pokret za demokratskiprogres, Demokratska partija Albanaca i Demokratska unije Doline, upetak su u Preševu na konferenciji za novinstvo, predstavili platformukojom zahtijevaju političku i teritorijalnu autonomiju s pravomujedinjenja s Kosovom, javili su elektronički mediji na albanskom naKosovu.
PRIŠTINA,30. srpnja 2004.(Hina) - Predstavnici triju oporbenih stranaka Albanaca u Dolini Preševa na Jugu Srbije - Pokret za demokratski progres, Demokratska partija Albanaca i Demokratska unije Doline, u petak su u Preševu na konferenciji za novinstvo, predstavili platformu kojom zahtijevaju političku i teritorijalnu autonomiju s pravom ujedinjenja s Kosovom, javili su elektronički mediji na albanskom na Kosovu.

U Dolini Preševa nalaze se tri općine: Bujanovac, Preševo i Medveđa i u prve dvije Albanci su većinsko stanovništvo.

Predstavnici triju stranaka izjavili su da su iznijeti zahtjevi posljedica "antialbanskog djelovanja srpskih vlasti". Albanci na jugu Srbije, kako su rekli, trpe "uhićenja, montirane političke procese, protjerivanja, otmice i ubojstva".

Pozivajući se na (ilegelan) referendum održan 1992. godine u Dolini Preševa, na kojem su se Albanci izjasnili za političku i teritorijalnu autonomiju s pravom ujedinjenja s Kosovom, predstavnici triju stranaka traže od vlasti u Srbiji i od međunarodne zajednice da konačni status Albanaca u Dolini Preševa riješi istodobno sa statusom Kosova.

Savjetodavnom vijeću triju stranaka nije se priključila Partija za demokratsko djelovanje (PDD), vladajuća stranka Albanaca u Preševu i Bujanovcu, na čijem je čelo Riza Halimi gradonačelnik Preševa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙