FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Na parlamentarnim izborima nastupit će i "Lipanjska lista"

LJUBLJANA,29. srpnja 2004.(Hina) - Na jesenskim parlamentarnim izborimau Sloveniji nastupit će sa svojim kandidatima i "Lipanjska lista",novoosnovani pokret nastao po uzoru na slične političke skupine uskandinavskim zemljama.
LJUBLJANA,29. srpnja 2004.(Hina) - Na jesenskim parlamentarnim izborima u Sloveniji nastupit će sa svojim kandidatima i "Lipanjska lista", novoosnovani pokret nastao po uzoru na slične političke skupine u skandinavskim zemljama.

Kako je u ime "Lipanjske liste" na konferenciji za novinare u četvrtak izjavila Manca Košir, profesorica novinarstva na ljubljanskom Fakultetu političkih znanosti, nije riječ o stranci koja želi doći na vlast već o skupini ljudi koja u središte pozornosti stavlja socijalnu pravdu, solidarnost, politiku jednakih mogućnosti za sve i bori se za slojeve bez privilegija.

"U Sloveniji je 100.000 nezaposlenih i 300.000 siromašnih, pa ne možemo govoriti o državi velikog političkog uspjeha, kako nas uvjeravaju političar", rekla je Košir.

Lipanjska lista već je uspostavila veze sa sličnim pokretima u Danskoj i Švedskoj. Prva "Lipanjska lista" osnovana je 1992. godine u Danskoj kao euroskeptični pokret koji se zauzima za prevlast nacionalnih parlamenata i regija nad briselskim centralizmom, a nastala je kao reakcija na potpisivanje Maastrichtskog ugovora kojim je nastala Europska unija kao politički i monetarni savez država Europske zajednice i određeni su kriteriji za njeno proširenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙