FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riccardo Illy u Ljubljani dao novi poticaj za euroregiju

LJUBLJANA,28. srpnja(Hina) - Oblikovanje tzv. "euroregije" kao višegoblika regionalne suradnje pograničnih prostora Italije, Austrije,Slovenije i Hrvatske bilo je glavni predmet razgovora predsjednikavlade talijanske pokrajine Friuli-Giulia (Furlanija-Julijska krajina)i nekadašnjeg gradonačelnika Trsta Riccarda Illyja s novim slovenskimministrom vanjskih poslova Ivom Vajglom.
LJUBLJANA,28. srpnja(Hina) - Oblikovanje tzv. "euroregije" kao višeg oblika regionalne suradnje pograničnih prostora Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske bilo je glavni predmet razgovora predsjednika vlade talijanske pokrajine Friuli-Giulia (Furlanija-Julijska krajina) i nekadašnjeg gradonačelnika Trsta Riccarda Illyja s novim slovenskim ministrom vanjskih poslova Ivom Vajglom.

Ponavljajući ideju svoje, već više puta predstavljene inicijative, Illy je nakon razgovora s Vajglom u Ljubljani u srijedu rekao da je euroregija između Alpa i Jadrana u jednom institucionaliziranijem obliku prilika koju se ne bi smjelo propustiti, dok je Vajgl istaknuo važnost dogovora o daljoj gradnji prometne infrastrukture prema Mađarskoj.

Euroregija o kojoj se dogovaraju talijanska pokrajina Friuli-Giulia i austrijska Koruška, a u koju bi se uključile Slovenija i Hrvatska, vrlo je atraktivan projekt koji bi se mogao financirati i iz europskih fondova, istaknuo je nakon razgovora Vajgl. Pritom je dodao kako Slovenija i Italija mogu ponuditi Europi dva pristaništa "s odličnom perspektivom i zaleđem".

Illy je inače o perspektivi osnivanja euroregije te o Trstu kao središnjoj luci tog područja nedavno razgovarao s predstavnicima bavarske vlade u Muenchenu, a u utorak je s koruškim guvernerom Joergom Haiderom potpisao i memorandum o investicijama na području turizma u pograničnom području.

Illy je u razgovorima s Vajglom ponovio ideju povezivanja Trsta i Kopra željezničkom prugom koja u Sloveniji, zbog osjećaja da je riječ o lukama koje konkuriraju, još nije naišla na povoljan odgovor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙