FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nepoznat uzrok pomora pčela

LJUBLJANA,29. srpnja 2004.(Hina) - Još nije poznat uzrok masovnogpomora pčela u središnjem dijelu Sloveniji i okolici Bleda, te uslovenskom primorju u kojemu je po prvim ocjenama uginulo oko polamilijuna pčela. Veterinarska uprava uzorke poginulih pčela dala je naispitivanje u talijanski laboratorij Chelab. (Hina) xfl ybs
LJUBLJANA,29. srpnja 2004.(Hina) - Još nije poznat uzrok masovnog pomora pčela u središnjem dijelu Sloveniji i okolici Bleda, te u slovenskom primorju u kojemu je po prvim ocjenama uginulo oko pola milijuna pčela. Veterinarska uprava uzorke poginulih pčela dala je na ispitivanje u talijanski laboratorij Chelab.

Pčelarske udruge sumnjaju da bi uzrok dezorijentacije i pogibije pčela moglo biti otrovanje preparatima kojim se prskaju kukuruz, uljana repica, vinogradi i neke druge poljoprivredne kulture, pri čemu najviše sumnjaju na Bayerov preparat "Gaucho". Ljubljanski "Medex" koji od domaćih pčelara godišnje otkupi 700 do 800 tona meda priopćio je da ne očekuje veću poslovnu štetu i da upravo započinju suradnju s talijanskim Actimexom.

U Sloveniji po podacima Pčelarskog saveza godišnja proizvodnja meda u oko 150.000 košnica iznosi nešto više od dvije tisuće tona meda, od čega se izvozi oko 20 posto. Pčelarski stručnjaci naglašavaju da ne postoji mogućnost kontaminacije meda preko otrovanih pčela jer one ugibaju u prirodi i ne vraćaju se u košnicu, a to su pokazale i sve dosadašnje analize.

(Hina) xfl ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙