FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRITANSKI VOJNICI SA SMIJEŠKOM MUČILI IRAČANEI

LONDON, 28. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Britanski vojnici mučili suiračke zatvorenike udarajući ih i polijevajući ledenom vodom po glavii prisiljavali ih da recitiraju imena nogometnih zvijezda, rekao jeirački svjedok u srijedu na londonskom visokom sudu gdje su obiteljišet mrtvih civila pokrenule postupak protiv britanskih vojnika.
LONDON, 28. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Britanski vojnici mučili su iračke zatvorenike udarajući ih i polijevajući ledenom vodom po glavi i prisiljavali ih da recitiraju imena nogometnih zvijezda, rekao je irački svjedok u srijedu na londonskom visokom sudu gdje su obitelji šet mrtvih civila pokrenule postupak protiv britanskih vojnika.

"Vojnici su izgledali kao da potpuno uživaju jer je udaranje bilo praćeno smijehom", rekao je Kifah Taha al-Mutari. On je uhićen u rujnu 2003. u Basri zajedno s Bahaom Mousom, jednim od šestorice Iračana koje su usmrtili britanski vojnici. Mousa je umro u zatvoru nakon navodnog teškog premlaćivanja.

"Čuo sam kroz zidove kako Mousa stenje", poručio je Mutari, čiju je izjavu pročitao odvjetnik. "Čuo sam ga kako je rekao: 'ja umirem...krv...krv'. Nakon toga je nastupila tišina".

Obitelji umrlih iračkih civila, koje zastupa britanski odvjetnik Phil Shiner, zahtjevaju da suci prisile vladu Tonyja Blaira da pokrene neovisne istrage o tim događanjima. Očekuje se da će saslušanje na londonskom visokom sudu trajati do kraja tjedna.

Obitelji su izjavile da su petorica od šest Iračana ustrijeljena nakon rata. Šesti i najpoznatiji slučaj je Mousa. Njegov bivši kolega Mutari opisao je sucima njihovo uhićenje, zajedno s još pet radnika u hotelu u Basri.

"Mene i druge zatvorenike odveli su do hotelskih zahoda i počeli su nas tući šakama i čizmama. Prisilili su nas da legnemo na pod i vojnici su nam stajali na glavama", rekao je.

U vojnoj bazi u Basri vojnici su se naizmjence iživljavali nad zatvorenicima. Jedan je tražio da "plešu kao Michael Jackson", dok su drugi zahtjevali da nabraju imena engleskih ili nizozemskih nogometaša ili će u protivnom biti pretučeni.

Ako londonski visoki sud dozvoli neovisne istrage ovih slučajeva, oni bi mogli otvoriti put za nove tužbe i dovesti do isplaćivanja velikih odšteta i sudskih progona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙