FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEBRANG: 250 LIJEKOVA POJEFTINJUJE, SEDAM IH POSKUPLJUJE

ZAGREB, 28. srpnja 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrangdanas je najavio da će 250 lijekova pojeftiniti, a sedam poskupiti štobi, kaže, na godišnjoj razini trebalo značiti smanjenje ukupnihtroškova od oko 134 milijuna kuna - više od deset milijuna kunamjesečno.
ZAGREB, 28. srpnja 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrang danas je najavio da će 250 lijekova pojeftiniti, a sedam poskupiti što bi, kaže, na godišnjoj razini trebalo značiti smanjenje ukupnih troškova od oko 134 milijuna kuna - više od deset milijuna kuna mjesečno.

Rezultat je to pregovora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) s trgovcima i proizvođačima lijekova, zaključke kojih je na današnjoj sjednici prihvatilo Upravno vijeće HZZO-a, a potom ih na konferenciji za novinare iznio ministar Hebrang.

Nazvavši pregovore "mučnom bitkom koja svuda po svijetu uglavnom završava loše po bolesnike", Hebrang je rekao da se HZZO rukovodio stavom da lijekovi nisu isključivo tržišna, već velikim dijelom i socijalna komponenta, pa se prema tome, posebno po cijeni, moraju razlikovati od ostalih roba.

Naglasio je da dogovorenim smanjenjem cijena 250 lijekova, od prosječno tri do četiri posto, nije zadovoljan, jer je cilj 20-postotno smanjenje, do kojega bi, najavio je, postupno trebalo doći primjenom novoga pravilnika koji je u pripremi.

Do najavljenog smanjenja ukupnih troškova za lijekove od 134 milijuna kuna došlo se računicom po kojoj će se lijekovi za osnovno zdravstveno osiguranje na godišnjoj razini smanjiti za oko 80 milijuna kuna, za dopunsko osiguranje oko 20 milijuna, kod uvođenja novih generičkih lijekova ušteda bi bila oko 12 milijuna, a još 22 milijuna kuna kod lijekova koji se propisuju na recept.

Među pojeftinjenim lijekovima koje je Hebrang spomenuo su oni za gastritis (za četiri posto), neki lijekovi za krv i krvotvorne organe (za 15 posto), za srčane i bolesti žila (za 14 posto), neki antibiotici pojeftinit će za tri posto, a neki poskupiti za 20-ak posto, popularni 'sumamed' bit će jeftiniji za 20 posto, 'valium' za četiri posto, dok će najviše pojeftiniti preparati "Alkalioda" iz Skopja, za oko 30 posto.

Sa žaljenjem je ustvrdio da će neki ljekovi i poskupiti, primjerice inzulin, neki aspirini poput "Plivinog" 'andola', lijekovi za suzbijanje masnoće u krvi, i drugi.

Uz nastavak pregovora oko smanjenja cijena lijekova Hebrang je najavio i strategiju kojom će se struci omogućiti "vodstvo" u propisivanju lijekova, "ne reklamama", te postrožiti financijska i druga kontrola liječnika i bolnica kod propisivanja lijekova.

Izvijestio je da je HZZO za rujan odgodio odluku o uvrštavanju na listu novih lijekova, ne želeći govoriti o kojim se lijekovima radi. Rekao je samo da je na listu lijekova već stavljen lijek protiv GIST-a, kojega do sada nije bilo.

Hebrang je ponovno demantirao te neistinama i klevetama nazvao optužbe da je utjecao na natječaje za nabavku opreme za bolnice u BiH, iznesene prije nekoliko dana u "Slobodnoj Dalmaciji".

Novinarima je podijelio i demantij sarajevskog ureda tvrtke Siemenes u kojemu opovrgava pisanje "Dalmacije" da je Siemens prijavio Hebranga za korupciju, odnosno demantira da je Hebrang mogao ili utjecao na ishod javnih natječaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙