FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASTAVLJA SE RAST KUNSKIH DEPOZITA

ZAGREB, 28. srpnja 2004. (Hina) - U poslovnim bankama u Hrvatskoj, ponajnovijim je podacima Hrvatske narodne banke, iznos ukupnih kunskihdepozita krajem svibnja iznosio 20,7 milijardi kuna, a deviznihdepozita 73,2 milijarde kuna.
ZAGREB, 28. srpnja 2004. (Hina) - U poslovnim bankama u Hrvatskoj, po najnovijim je podacima Hrvatske narodne banke, iznos ukupnih kunskih depozita krajem svibnja iznosio 20,7 milijardi kuna, a deviznih depozita 73,2 milijarde kuna.

Kod kunskih se depozita bilježi daljnji rast, dok je na kretanje deviznih depozita djelovala aprecijacija tečaja domaće valute, što je rezultiralo smanjenjem kunskog iskaza stanja deviznih depozita.

Ukupni kunski - štedni i oročeni depoziti krajem svibnja bili su za 855 milijuna kuna ili za 4,3 posto veći nego u mjesecu prije, dok su u odnosu na kraj prošle godine povećani za 2,3 milijarde kuna ili za 12,7 posto.

Na godišnjoj razini pak, krajem svibnja ove u usporedbi s istim mjesecom 2003. godine, ukupni su kunski depoziti zabilježili rast za 4,76 milijardi kuna, ili za 29,8 posto. To je, doduše, nešto usporeniji rast nego lani, što je dijelom posljedica utjecaja baznog razdoblja.

Rast kunskih nemonetarnih depozita, napominju analitičari središnje banke, jedno je od glavnih obilježja monetarnih kretanja u posljednjih godinu dana.

Po njihovoj je ocjeni ostvareni rast potaknut makroekonomskom stabilnošću, prije svega niskom inflacijom i stabilnim tečajem kune prema euru, što sve zajedno jača povjerenje u domaću valutu i bankovni sustav. Istodobno napominju da je zabilježeni rast i posljedica prilagodbe banaka mjerama HNB-a.

Stanje ukupnih deviznih depozita krajem svibnja (od 73,22 milijardi kuna) nominalno za 2,1 posto ili za 1,5 milijardi kuna manje nego u mjesecu prije, dok se u odnosu na kraj prošle godine bilježi nominalno smanjenje za 3,7 posto ili za 2,8 milijardi kuna. U usporedbi pak s svibnjem 2003. devizni su depoziti nominalno povećani za 2,2 milijarde kuna (3,1 posto).

Ako se isključi utjecaj tečaja, po podacima za prva tri ovogodišnja mjeseca iznesenim u srpanjskom Biltenu HNB-a, devizni su depoziti ostvarili porast od 0,4 posto u odnosu na kraj 2003., dok je godišnja stopa rasta iznosila 6,3 posto.

Pritom su devizni depoziti poduzeća u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježili godišnji rast od 17,4 posto, dok je rast deviznih depozita stanovništva bio 4,9 posto ili na razini prošlogodišnjeg porasta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙