FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 23. SRPNJA 2004. GODINE

ZAGREB, 23. srpnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 23.SRPNJA 2004. GODINE
ZAGREB, 23. srpnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 23. SRPNJA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.050,33 10.046,13

Tokyo/NIKKEI 11.187,33 11.285,04

London/FTSE-100 4.325,50 4.306,30

Frankfurt/DAX 30 3.808,35 3.801,05

--------------------------------------------------

Na američkim burzama tehnološki sektor u četvrtak je zabilježio oporavak cijena dionica uslijed dobrih najava poslovanja iz kompanije Qualcomm, dok su blue-chip dionice nastavile bilježiti gubitke.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,04 posto, na 10.050 bodova, zabilježivši tijekom poslovanja i pad vrijednosti ispod psihološki važne granice od 10.000 bodova po prvi puta od kraja svibnja. Tehnološki Nasdaq indeks, pak, porastao je 0,8 posto, dosegnuvši 1.889 bodova.

Neočekivano slaba zarada industrijskog konglomerata Caterpillara te razočaravajuće procjene internet kompanije eBay ojačale su špekulacije ulagača da će usporiti rast korporativnih zarada. No, djelomično je takve špekulacije ublažio čitav niz pozitivnih vijesti iz tehnološkog sektora, ponajprije iz tehnološke kompanije Qualcomm i proizvođača opreme za čipove Lam Researcha.

Kupujući tehnološke dionice čija je cijena dan ranije oštro korigirana, ulagači su potpomogli rastu Nikkei indeksa s najniže razine od lanjskoga listopada.

"Definitivno se kupuju dionice u potrazi za dobiti, posebno među tehnološkima", ocijenio je raspoloženje na tržištu Owen Fitzpatrick iz Deutsche Bank Private Bankingu. "Neke kompanije toga sektora ostvarile su bolje zarade, što je pomoglo ublažiti zabrinutosti glede rasta zarada".

Dionica Qualcomma bila je svijetla točka na tehnološkom tržištu, ojačavši sedam posto, po objavi da je kompanija udvostručila dobit te nakon što je povisila procjene poslovanja do kraja godine. Zbog istog razloga dionica Lam Researcha poskupjela je čak 20 posto.

Istodobno, Caterpillar, najveći svjetski proizvođač građevinske opreme, objavio je da je u drugom tromjesečju zabilježio pad dobiti zbog viših operativnih troškova. Dionice su mu se spustile četiri posto. EBay je razočarao tržišta svojom opreznom procjenom ovogodišnjeg poslovanja.

Zabrinutost zbog potencijalnog usporavanja rasta korporativnih zarada pogodila je jučer poslovanje na europskim burzama. Prodaje dionica spustile su tako vrijednost londonskog Ftse indeksa na najnižu razinu od studenoga lani, na 4.306 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je gotovo dva posto, na 3.801 bod.

Europske dionice danas su porasle, dobivši poticaj iz automobilskog sektora nakon što je Volkswagen snizio svoju ciljanu dobit manje nego e očekivalo.

Londonski Ftse indeks ojačao je do podneva 0,5 posto na 4.325 bodova. Frankfurtski DAX je istodobno ojačao 0,2 posto, dosegnuvši 3.808 bodova.

Volkswagen, najveći europski proizvođač automobila, ostvario je skok cijena dionica za 2,4 posto nakon što je svoju ciljanu dobit za 2004. srezao za 600 milijuna eura, manje od očekivanja tržišta. To je dalo poticaja čitavom automobilskom tržištu, te je ojačala čak i dionica Fiata i to 1,2 posto.

Jačanju burzovnih indeksa pridonio i tehnološki sektor, predvođen njemačkim proizvođačem softvera SAP-om, čije su dionice ojačale gotovo tri posto.

Stratezi ističu da tržište i nadalje pritišću oprezne prognoze kompanija o dobitima, uglavnom u pažljivo praćenom tehnološkom sektoru. "Velika većina podataka možda jest u skladu ili čak i bolja od očekivanih, no prognoze, osobito za tehnološki sektor, plaše tržišta", kaže Patrick Schowitz, europski strateg u HSBC-u.

Europska su tržišta u ovome mjesecu izgubila oko četiri posto svoje vrijednosti, s najvećim gubicima zabilježenim u tehnološkom sektoru uslijed zabrinutosti da kompanije neće biti u stanju održati tempo rast dobiti u ovoj godini nakon nekoliko tromjesečja snažnog rasta dobiti.

Službeni indeks Tokijske burze Nikkei danas je oslabio 0,8 posto, na 11.187 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2221 1,2266 1,2213

Euro/JPY 134,35 134,67 134,26

USD/JPY 109,89 110,04 109,65

-------------------------------------------------

Tečaj američkog dolara dosegnuo je danas na deviznim tržištima najvišu razinu u protekla tri tjedna prema euru kako rastu nagađanja da će američka središnja banka podizati ove godine kamatne stope mnogo brže nego su ulagači procjenjivali.

Do podneva je tečaj dolara dobio 0,2 posto na vrijednosti prema euru, koji tako vrijedi 1,222 dolara. Za toliko je ojačao i prema japanskom jenu, te stoji 109,9 jena.

Američka valuta tako kreće prema prvom tjednom dobitku prema euru u proteklih mjesec i pol dana. Razlog tome leži u pozitivnim ocjenama o monetarnoj politici i stanju u gospodarstvu koje je ranije ovoga tjedna iznio pred američkim Kongresom predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan.

"Ulagači su bili previše negativni u pogledu američkog gospodarstva, a Greenspan je njihove poglede pomalo ispravio", izjavio je Tim Fox, valutni strateg pri National Australia Bank. "Izgledi za rastom kamatne stope na 2,25 posto do kraja godine pružaju podršku dolaru".

Tečaj eura pritišće i najnoviji podatak talijanske vlade o neočekivanom padu prometa u maloprodaji u lipnju, za 0,6 posto. Istodobno, jen je pod pritiskom špekulativnih prodaja i pada cijena japanskih dionica, što smanjuje potražnju inozemnih ulagača za tom valutom.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

23.07. USLIB 1,33 1,66 1,66 2,39

23.07. EULIB 2,07 2,12 2,20 2,38

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙